Neka Crni petak ne postane crna godina

Prevaranti i kriminalci pokušavaju prevare na različite načine. Najčešće je sam sustav siguran, ali se iskorištava slabost čovjeka, njegovo povjerenje, navode ga da da svoje osobne podatke – upozorio je u emisiji HTV-a “Dobro jutro, Hrvatska” Tino Šokić, stručnjak za kibernetičku sigurnost.

Ovih se dana teško mogu izbjeći reklame koje najavljuju Black Friday ili Crni petak, dan posebnih ponuda i ušteda kad mnogi brendovi širom svijeta za svoje kupce pripremaju fantastične ponude. Zbog COVID pandemije veliki će se dio kupnje obaviti internetom, a to sa sobom nosi i opasnosti prijevare.

Iz je tog razloga Hrvatska je udruga banaka objavila na svojim mrežnim stranicama savjetnik za sigurnu internet kupovinu. Ključni je savjet da se na internetu treba ponašati jednako odgovorno kao i u stvarnom životu. Na ulici, recimo vjerojatno ne bismo dali nikome svoje osobne podatke, a preko interneta često to i napravimo pa se dogodi zlouporaba.

Najčešći oblik prevare je tzv. fishing gdje kriminalci putem lažnog emaila pokušavaju pridobiti osobu da im da svoje osobne podatke ili pak ga pokušavaju navesti da klikne na određenu poveznicu i ode na lažnu stranicu gdje se taj proces i nastavlja.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.