Kineski premijer poziva na pojačanu koordinaciju s UN-om

Kina je spremna ojačati koordinaciju s Ujedinjenim narodima radi provedbe UN-ove Agende za održivi razvoj 2030., jačanja suradnje jug-jug i promicanja uravnoteženijeg, koordiniranog i inkluzivnijeg globalnog razvoja, rekao je kineski premijer Li Keqiang u petak.

Li je to iznio tijekom sastanka putem video veze s Abdullom Shahidom, predsjednikom 76. sjednice Opće skupštine Ujedinjenih naroda (UNGA).

Li je rekao da će se Kina, kao stalna članica Vijeća sigurnosti UN-a i najveća zemlja u razvoju, kao i uvijek pridržavati multilateralizma, braniti međunarodni sustav u čijem je središtu UN, međunarodni poredak utemeljen na međunarodnom pravu i osnovne norme koje uređuju međunarodne odnose temeljene na ciljevima i načelima Povelje UN-a, te raditi s međunarodnom zajednicom na održavanju mira u svijetu i promicanju razvoja i prosperiteta.

Kina podržava Generalnu skupštinu UN-a u postizanju praktičnijih rezultata u promicanju pravedne distribucije cjepiva protiv COVID-19, promicanju razvoja i odgovoru na klimatske promjene, rekao je Li, dodajući da je Kina spremna ojačati koordinaciju s Ujedinjenim narodima za provedbu Agende UN-a 2030. za održivi razvoj, ojačati suradnju jug-jug i promicati uravnoteženiji, koordinirani i inkluzivniji globalni razvoj.

Sa svoje strane, Shahid je izrazio zahvalnost za akcije Kine u pružanju cjepiva svijetu i aktivnoj podršci projektima suradnje UN-a, rekavši da podržava Inicijativu za globalni razvoj koju je predložila Kina i da se nada da će ojačati suradnju s Kinom radi promicanja oporavka globalnog gospodarstva i postići cilj održivog razvoja.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.