Zhong Nanshan: Prerano je za zaključak o omikron soju novog koronavirusa

Još uvijek je potrebno neko vrijeme kako bi se saznalo koliko je novi omikron soj virusa SARS-CoV-2 štetan te je još prerano za donositi zaključke o njemu, rekao je u nedjelju glavni kineski epidemiolog Zhong Nanshan.

Soj, prvi put otkriven u Južnoj Africi ranije ovog tjedna, je vrlo nov, rekao je Zhong novinarima na konferenciji o respiratornim bolestima održanoj u gradu Guangzhou u južnoj kineskoj pokrajini Guangdong.

Iako je molekularno-genetski test pokazao kako soj ima dosta mutacija na domeni koja veže receptore, a to je dio koji virus koristi za ulazak u ljudske stanice, ipak je potrebno neko vrijeme kako bi se saznalo koliko se brzo može širiti, hoće li uzrokovati teže oblike bolesti i jesu li potrebna nova cjepiva, rekao je Zhong.

Dodao je kako novom soju treba posvetiti veliku pažnju, ali za sada se neće poduzeti veliki koraci.

Također je istaknuo da bi se za putnike iz Južne Afrike i povezanih regija trebale poduzeti mjere prevencije i kontrole.

Globalne vlasti su s oprezom reagirale na novi soj, a EU, Britanija, Indija i Izrael su, među drugima, najavili strože granične kontrole.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.