Taikonauti iz misije Shenzhou-13 izveli drugu svemirsku šetnju

Dvojica kineska astronauta, odnosno taikonauta, s prve kineske svemirske postaje su u nedjelju započeli svoju drugu svemirsku šetnju, priopćila je Kineska svemirska agencija za operacije s ljudskom posadom.

Ye Guangfu je prvi izašao izvan svemirske postaje, a slijedio ga je Zhai Zhigang, dok je njihova kolegica Wang Yaping ostala u postaji kako bi pružala podršku operaciji.

Foto: VCG

Foto: VCG

Svemirska šetnja ili tehnička aktivnost izvan letjelice je operacija u svemiru tijekom koje se astronauti udaljavaju od letjelice i obavljaju zadatke uključujući popravke i instalaciju vanjske opreme.

Troje taikonauta je brodom Shenzhou-13 u listopadu poslano u svemirsku postaju radi šestomjesečne misije, što je do sad najduži boravak u kineskom svemirskom programu.

Foto: VCG

Foto: VCG

Ekipa je također izvela 6,5-satnu šetnju svemirom u studenom, tijekom koje su Zhai i Wang izašli u svemir, a Ye ostao u postaji.

Prva svemirska šetnja je bila potpuni uspjeh te je dodatno testirala funkcije kineskih domaće razvijenih svemirskih odijela za svemirske šetnje te pouzdanost i sigurnost prateće opreme povezane s aktivnostima izvan letjelice.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.