Politizacija ljudskih prava jest američko „Carevo novo ruho“

Zadnje vrijeme američki političari ludo i senzacionalistički optužuju Kinu na teme ljudskih prava. Od fabriciranja tzv. Zakona o Xinjiangu do imenovanja tzv. „posebnog povjerenika za poslove na Tibetu“, američka se strana u ime „ljudskih prava“ grubo upliće u unutrašnje poslove Kine, teško ugrožavajući međunarodni poredak i princip međunarodnih odnosa. Kao što je kinesko Društvo za studije o ljudskim pravima istaklo 27. prosinca u svom izvješću, te akcije američke strane koje politiziraju ljudska prava širom svijeta predstavljaju veliku prijetnju napretku globalnog stanja ljudskih prava, što dovodi do ekstremno odvratnih i destruktivnih posljedica.

Veliki broj činjenica je svjedočio kako su ljudska prava samo „komadić tkanine oko kukova“ koja skriva svoje prave zle namjere za hegemoniju na američki način. James Peck, istraživač povijesti i međunarodnih odnosa sa Sveučilišta New Yorka, analizirajući veliki broj povijesnih materijala je zaključio: tzv. ljudska prava koja su inicirana od strane američke administracije, zapravo nemaju ikakve veze s istinskim konceptom ljudskih prava. Američka administracija stalno visokim tonom apelira na „ljudska prava“, a jedini cilj joj je da na takav način promovira svoju globalnu strategiju.

Prvo, SAD sve više igraju stupove politizacije ljudskih prava, čime samo razotkrivaju vlastitu zloglasnu povijest u sektoru ljudskih prava. Od rasnih predrasuda, zloupotrebe pištolja do nasilja u provođenju zakona i polarizacije između bogatih i siromašnih … američki političari nisu sposobni niti dobro rješavati domaća pitanja ljudskih prava, a zašto onda optužuju druge zemlje kao da su „sudac ljudskih prava“?

Drugo, što luđe SAD politiziraju ljudska prava, svijetu je sve jasnije kako je ta zemlja zapravo najveći zločinac globalne katastrofe ljudskih prava. Od ratovanja i agresije u Afganistanu i Iraku, do okrutnih mučenja, atentata i drugih djelovanja koja teško krše ljudska prava, SAD, radi zaštite svoje hegemonije, neprekidno škode globalnim ljudskim pravima, gurajući brojne zemlje u društvene nestabilnosti.

Foto: VCG

Foto: VCG

Globalna praksa ljudskih prava nakon završetka Drugog svjetskog rata je dokazala kako politizacija ljudskih prava krši zahtjeve stanovnika širom svijeta za mirom i razvojem, i ne uživa podršku građana. Na ovogodišnjoj 48. konferenciji Komiteta za ljudska prava UN-a, predstavnici raznih zemalja su apelirali američkoj strani da ispravno pregleda vlastita djelovanja u sektoru ljudskih prava, i odlučno su se usprotivili politizaciji ljudskih prava i upletanju u unutrašnje poslove drugih zemalja. Činjenica je pokazala da su ljudi sve jasnije shvatili da sprječavanje i suzbijanje politizacije ljudskih prava predstavlja važno osiguranje za zdrav napredak ljudskih prava svijeta.

Foto: VCG

Foto: VCG

“Carevo novo ruho” je skinuto, američki političari trebaju odmah zaustaviti prozirna djelovanja koja politiziraju ljudska prava. Ako nastave pogrešnim putem, onda baš kao što je i rečeno u izvješću kineskog think-tanka, međunarodna hegemonija SAD-a će biti protu-napadnuta, isto kao što je druge napala.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.