Kina se nada da će se P5 obvezati na uzajamnu neupotrebu nuklearnog oružja

Kina se nada da će pet država s nuklearnim oružjem, odnosno Kina, Francuska, Rusija, Britanija i Sjedinjene Američke Države, napustiti politiku nuklearnog odvraćanja temeljenu na prvoj upotrebi nuklearnog oružja i preuzeti uzajamnu obvezu da neće prve upotrijebiti nuklearno oružje, rekao je u utorak kineski dužnosnik za kontrolu naoružanja.

Fu Cong, glavni ravnatelj Odjela za kontrolu naoružanja Ministarstva vanjskih poslova, je navedeno rekao tijekom tiskovne konferencije održane nakon što su čelnici pet zemalja, također poznatih kao P5, u ponedjeljak izdali zajedničku izjavu o sprječavanju nuklearnog rata i izbjegavanju utrke u naoružanju.

Izjava potvrđuje kako se “nuklearni rat ne može dobiti te se nikada ne smije voditi” i da nuklearno oružje treba služiti obrambenim svrhama, odvraćanju agresije i sprječavanju rata, rekao je Fu razrađujući glavne naglaske u izjavi.

“Kina se nada da će P5 unaprijediti svoje napore na ovoj osnovi, napustiti politiku nuklearnog odvraćanja temeljenu na prvoj upotrebi nuklearnog oružja, preuzeti uzajamne obveze da neće prve uporabiti nuklearno oružje te zajednički ispregovarati i zaključiti međunarodni pravni instrument u tu svrhu”, rekao je Fu.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.