Svijetu je sreća što je Kina vitalna i prosperitetna

Prema običajima kineski predsjednik svake godine svijetu upućuje novogodišnje čestitke prije dolaska Nove godine. „Kina, koju vidimo i osjećamo kako prolazi vrijeme, jest vitalna i prosperitetna“, predsjednik Xi se u svojem govoru osvrnuo na brojne nezaboravljene kineske glasove, trenutke i priče, te je pozitivno ocijenio obične heroje koji se trude za svoje snove. Kako je najavio, u prošloj godini je Kina doživjela „presudne događaje u povijesti“.

U tek prošloj 2021. Kina je svečano proslavila stogodišnjicu osnutka Kineske komunističke Partije, te je usvojila treću povijesnu rezoluciju na šestom plenarnom sastanku 19. saziva CK KP Kine. Po planu je sagradila imućno društvo, realizirala prvi stogodišnji cilj te pokrenula novi marš ka drugom stogodišnjem cilju.

U tek prošloj 2021. Kina je znanstveno kontrolirala epidemiju te istovremeno razvijala gospodarstvo. U prvim tromjesečju je BDP narastao za 9.8% od lani, a vrijednost izvoza i uvoza u prvih 11 mjeseci je iznosila 35 bilijuna juana s rastom od 22%. Kina je i dalje ostala stabilizator svjetskog gospodarskog rasta, kojemu daje vitalnu snagu za globalni razvoj.

Foto: VCG

Foto: VCG

U tek prošloj 2021. Kina je brzo kontrolirala tridesetak pojavljivanja slučajeva COVID-19 unutar zemlje i cijepila je preko 1.2 milijarde stanovnika. Time je stopa cijepljenja dostigla razinu na više od 85%. Kina je globalnoj borbi protiv epidemije davala aktivne doprinose. Do ovog trenutka, Kina je pružila dvije milijarde doza cjepiva protiv bolesti COVID-19 za 120 zemalja i međunarodnih organizacija.

Za mjesec dana će započeti Zimske olimpijske i paraolimpijske igre u Pekingu. Predsjednik Međunarodnog olimpijskog odbora Thomas Bach je u svojem novogodišnjem govoru izjavio da očekuje uspješnu pekinšku zimsku olimpijadu. On je izrazio svoje uvjerenje za sigurno održavanje zimske Olimpijade te smatra da će se „Peking ponovno obilježiti u povijesti“. Može se predviđati da će predstojeća jednostavna, sigurnosna i fantastična zimska Olimpijada ne samo unaprijediti suradnju i prijateljstvo raznih zemalja, nego i donijeti svijetu više uvjerenja i hrabrosti s obzirom na epidemiju.

Foto: VCG

Foto: VCG

Istovremeno će Kina ove godine održavati sastanak lidera BRICS-a te će aktivno sudjelovati na brojnim međunarodnim forumima. Kina će i dalje inzistirati na stvarnom multilateralizmu i odlučno zaštititi međunarodni sustav s jezgrom Ujedinjenih nacija, kao i međunarodni ured na osnovi globalnog zakonodavstva. Kina će odavati „kineski nacrt“ za rješavanje svjetskog problema.

2022. je po kineskom horoskopu godina tigra. Iako sadašnji svijet još nije miran, Kina je uvjerena da će dobro učiniti svoje stvari te svjetskom razvoju i miru napraviti „snažnu priliku poput tigrove“, pošto u Kini živi narod srdačan i pošten, ostvaruje se novi razvoj iz dana u dan, a neprestan napredak ostvaruje se u svim njenim pothvatima.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.