Kina se dosljedno zalaže za „svijet bez nuklearnih oružja“

Na samom početku Nove godine, čelnici pet zemalja, odnosno Kine, Rusije, SAD-a, Velike Britanije i Francuske su objavili „Zajedničku izjavu pet zemalja s nuklearnim oružjem o prevenciji nuklearnog rata i utrke u nuklearnom naoružanju“(the Joint Statement of the Leaders of the Five Nuclear-Weapon States on Preventing Nuclear), u kojoj je istaknuto kako „nuklearni rat ne smije imati i nema pobjednika“, te ponovljeno je da „nijedna zemlja ne može biti na meti nuklearnih oružja“, s krajnjem ciljem da se „izgradi svijet bez nuklearnih oružja, po principu da sigurnost nijedne zemlje neće biti oštećena“.

Jedan od važnih razloga za rijetku zajedničku izjavu pet zemalja s nuklearnim oružjem jest „Damoklov mač“ iznad glave čovječanstva, odnosno nuklearna prijetnja i sigurnost oduvijek su u središtu zabrinutosti svijeta. U ovom trenutku, nedostatak strateškog povjerenja i povećanje konkurencije i sporova među silama, pojačali su globalni strateški i sigurnosni rizik. Riječ je o prvoj izjavi čelnika 5 zemalja s nuklearnih oružjem o tom pitanju, čime su prikazali najveću moguću vrijednost nuklearnih politika tih zemalja, te izrazili zajedničku spremnost za sprječavanje nuklearnog rata, zaštitu globalne strateške stabilnosti i smanjenje rizika od nuklearnog sukoba. Međunarodna zajednica je pozdravila tu izjavu.

Foto: VCG

Foto: VCG

Kina, Rusija, SAD, Velika Britanija i Francuska su zemlje s legalnim nuklearnim oružjem, napisano je u „Ugovoru o neširenju nuklearnog oružja“, a također su 5 stalnih članova Vijeća sigurnosti UN-a, koje nose veliku odgovornost u zaštiti međunarodnog mira i sigurnosti. Zajednička izjava čelnika 5 zemalja u kojoj su istaknuli sprječavanje nuklearnog rata i izbjegavanje utrke u nuklearnom naoružanju, bez sumnje je od koristi za pojačanje međusobnog strateškog povjerenja i olakšanje nervoze u svijetu oko strateške sigurnosti. Novinska agencija AFP je, citirajući analizu stručnjaka istaknula da je ova politička izjava izjasnila kako, unatoč postojanju nesuglasnosti među silama, i te su zemlje na putu modernizacije nuklearnih oružja. Ipak tih 5 zemalja nosi svoju odgovornost.

U tom procesu, svijet je vidio djelovanje Kine. Razvijanje nuklearnih oružja Kini je bio povijesni i prinuđeni izbor u neobičnom razdoblju pored nuklearne prijetnje i radi razbijanja nuklearnog monopola i sprječavanja nuklearnog rata. Od prvog dana kada posjeduje nuklearno oružje, Kina se zalaže za sveobuhvatnu zabranu i krajnje uništenje te vrste oružja. Istovremeno, Kina je uvijek držala nuklearnu snagu na najnižoj razini po sigurnosnoj potrebi. Kina je dosljedno izdržavala politike da bilo kada i u bilo kakvoj situaciji neće biti prva koja će upotrijebiti nuklearno oružje, te jasno i bezuvjetno obećala da neće upotrijebiti ili prijetiti upotrebom nuklearnog oružja prema zemlji ili regiji bez nuklearne snage. Kina je, među 5 zemalja s nuklearnim oružjem, jedina zemlja koja je postavila takvo obećanje.

Tijekom konzultacije Zajedničke izjave, kineska strana, osim što je nagovorila sve strane da pristanu istaknuti kako „nuklearni rat nema pobjednika niti ne ga smije imati“, također je nagovorila da se upiše i da „nijedna zemlja ne može biti na meti nuklearnih oružja“, čime je osigurala da izjava ima veliku težinu s pozitivnim sadržajem, i prikazala odgovornost velike sile u zaštiti globalne strateške stabilnosti.

Generalno gledamo, Zajednička izjava 5 zemalja predstavlja novo polazište s pozitivnim značajem. No, djelovanje je uvijek važnije nego izjava. Kineska strana očekuje da 5 zemalja s nuklearnim oružjem, na osnovu izjave, nastave se nastojati, posebno da odustanu od prijeteće politike za prvu upotrebu nuklearnih oružja, da obećaju neće prvo upotrebiti te vrste oružja i o tome potpišu međunarodni pravni dokument, i na takav način grade svijet s vječnim mirom i općem sigurnosti. Kineska strana će se nastaviti truditi, i doprinijeti realizaciji svijeta bez nuklearnih oružja.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.