Tko je prava „prijetnja“ Azijsko-pacifičkoj regiji? Na dva sastanka se reklo sve

Ministri obrane SAD-a i Japana su 7. siječnja održali „2+2“ sastanak preko video veze i objavili zajedničku izjavu u kojoj su opet senzacionalističko spomenuli neke teme o Kini. Najavljujući tzv. „prijetnju iz Kine“, obje strane su potpisale i novi sporazum o suradnji u obrani. Dan prije, Japan i Australija također su na sastanku davali neadekvatne primjedbe oko unutrašnjih poslova Kine, te su potpisali „Ugovor o recipročnom pristupu“(Reciprocal Access Agreement, RAA) za nadogradnju suradnje u obrani.

Foto: VCG

Foto: VCG

Na samom početku Nove godine, dok građani u Azijsko-pacifičkoj regiji očekuju mir i stabilnost, dva sastanka puna hladnoratovskog mentaliteta dovela su u pitanje mir i stabilnost te regije. SAD su priključile i Australiju i druge saveznike za širenje laži, prikazivanje oružanih snaga i upletanje u unutrašnje poslove drugih zemalja. Njihova djelovanja su zapravo prava prijetnja koja izaziva „nestabilnost“ u Azijsko-pacifičkoj regiji.

Prvo da pogledamo „Ugovor o recipročnom pristupu“ između Japana i Australije, prema kojem će te dvije zemlje recipročno prihvatiti obrambenu snagu druge strane da stacionira i manevrira u svojem teritoriju. Razlog odluke Japana i Australije ne dolazi samo iz vlastite potrebe za pojačanjem obrambene snage i međunarodnog utjecaja, već i zbog američkog poticaja. Može se reći da je riječ o važnom koraku SAD-a ka integraciji vojnog savezništva u Azijsko-pacifičkoj regiji. Bez sumnje da će to intenzivirati napetost i izazvati sporove među državama regije.

Što se tiče „2+2“ sastanka između SAD-a i Japana, dvije strane su istaknule važnost japansko-američkog savezništva i najavile su potpisivanje novog obrambenog sporazuma, kao reakciju na tzv. „prijetnju iz Kine“. A to je samo dosljedni njihov izgovor za ojačanje vlastite vojne snage. Američki predsjednik je nedavno potpisao Ovlaštenje za obrambeni budžet iz fiskalne godine 2022., definirajući da vojni izdaci u novoj fiskalnoj godini iznose 768,2 milijardi dolara, što je najveći iznos nakon Drugog svjetskog rata. Nedavno je i japanska Vlada odobrila rekordne obrambene izdatke u 2022., što je deseta godina uzastopnog povećanja. Ljudi se pitaju, je li japansko-američko savezništvo isto proizvod Hladnog rata? Zašto obje zemlje neprestano povećavaju vojne izdatke, što zapravo planiraju?

Osim toga, imamo i najavljenu suradnju između SAD-a i Australije oko nuklearne podmornice, čime su pojačava rizik u nuklearnom širenju i utrci u naoružanju. Zatim, puštanje nuklearno zagađene vode iz Fukushime u more od strane Japana, čime se ugrožava ekologija i zdravstvo građana regije. Tu su i neprekidni vojni manevri američke, japanske i australske vojske, i sve ovo su dokazi kako te zemlje škode regionalnom miru, stabilnosti i sigurnosti. To također svjedoči i apsurdnosti te licemjerju tzv. „slobode, otvorenosti i inkluzivnosti“ u njihovim retorikama.

Kao regija s najvećom vitalnošću i potencijalom za razvoj u svijetu, zdrav razvoj Azijsko-pacifičke regije je zajednička čežnja svih građana te regije. Uz stupanje RCEP-a(Regionalno sveobuhvatno gospodarsko partnerstvo) na snagu, nitko ne može zaustaviti trend te regije za jedinstvo i suradnju, a „pravi multilateralizam“ zapravo uživa puno više podrške u toj regiji.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.