Xi pozvao na održivi razvoj odnosa Kine i Bjelorusije

Kineski predsjednik Xi Jinping je u ponedjeljak rekao da je Kina spremna surađivati s Bjelorusijom kako bi 30. godišnjicu uspostave diplomatskih odnosa iskoristile kao novu polaznu točku za daljnje promicanje bilateralnih odnosa.

U telefonskom razgovoru s bjeloruskim predsjednikom Aleksandrom Lukašenkom je Xi pozvao na zajedničke napore za jačanje međusobnog političkog povjerenja, produbljivanje obostrano korisne suradnje i zalaganje za nove rezultate u sveobuhvatnom strateškom partnerstvu Kine i Bjelorusije.

Ove godine se obilježava 30. godišnjica uspostave diplomatskih odnosa Kine i Bjelorusije, rekao je Xi, dodajući kako su u proteklih 30 godina kinesko-bjeloruski odnosi postigli plodne rezultate te su dvije zemlje postale sveobuhvatne strateške partnerice međusobnog povjerenja i uzajamno korisne suradnje.

Istaknuo je da, između dviju zemalja, suradnja na Pojasu i putu bilježi stalan napredak; trgovina se u 30 godina povećala 50 puta; niz velikih projekata, uključujući kinesko-bjeloruski industrijski park i. teretne vlakove Kina-Europa, su zaživjeli i urodili rezultatima; a razmjene u područjima kao što su znanost i tehnologija, obrazovanje, kultura, turizam i medicinska skrb su postale dublje.

Odnos Kine i Bjelorusije pruža dobar primjer prijateljskih razmjena i obostrano korisne suradnje između zemalja, naglasio je.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.