Kina brani sankcije američkim dužnosnicima zbog Xinjianga

Kinesko Ministarstvo vanjskih poslova je u utorak branilo odluku Pekinga o uvođenju sankcija američkim pojedincima zaposlenima u američkom državnom tijelu koje nadzire vjerske slobode te je osudilo lažnu izjavu Washingtona o kineskoj Autonomnoj regiji Ujgura Xinjiang.

Kina je 21. prosinca 2021. uvela sankcije protiv četvorice povjerenika američkog Povjerenstva za međunarodnu vjersku slobodu, kao odgovor na najnovije jednostrane sankcije Washingtona usmjerene na kineske dužnosnike i vladina tijela.

Protumjeru je kritizirao američki državni tajnik Antony Blinken koji je u utorak na Twitteru objavio kako su kršenja ljudskih prava i zločini, uključujući genocid, u tijeku u Xinjiangu.

Glasnogovornik kineskog Ministarstva vanjskih poslova Wang Wenbin je opovrgnuo Blinkenovu tvrdnju, opisujući je kao “laž stoljeća” čiji je cilj ocrniti Kinu i obuzdati njezin razvoj.

Njihov pokušaj neće uspjeti, rekao je Wang, ističući kako su sankcije donesene kao odgovor na prethodne američke sankcije protiv kineskih dužnosnika i vladinih tijela, kao i na njihovo uplitanje u kineska unutarnja pitanja.

To je pravedan potez za obranu kineskog suvereniteta, nacionalne sigurnosti i razvojnih interesa. Nastavit ćemo poduzeti sve potrebne mjere za očuvanje državnog suvereniteta, dostojanstva i legitimnih prava, rekao je glasnogovornik.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.