Kineski ministar financija se sastao s glavnim tajnikom Vijeća za zaljevsku suradnju

Kineski državni vijećnik i ministar vanjskih poslova Wang Yi se u utorak u Wuxiju u istočnoj kineskoj provinciji Jiangsu susreo s glavnim tajnikom Vijeća za zaljevsku suradnju (GCC-a – Gulf Cooperation Council) Najefom bin Falahom Al-Hadžrafom.

Wang je rekao kako su Kina i GCC posljednjih godina učvrstili međusobno političko povjerenje i produbili praktičnu suradnju. Kina cijeni GCC-ovo razumijevanje i podršku kineskim prijedlozima o pitanjima koja se tiču kineskih ključnih interesa i velikih briga. Kina također čvrsto podržava zemlje GCC-a u zaštiti nacionalne neovisnosti, sigurnosti i stabilnosti.

Rekao je da će se Kina nastaviti protiviti uplitanju bilo koje zemlje u unutarnja pitanja zemalja GCC-a pod izlikom “ljudskih prava”, kao i povezivanju terorizma s bilo kojom određenom religijom ili etničkom grupom.

Najef je rekao kako je Kina važan strateški partner i najveći trgovinski partner GCC-a, a među dvije strane je uspostavljena visoka razina međusobnog povjerenja.

Dvije strane su se složile kako su uvjeti za uspostavu strateškog partnerstva Kina i GCC-a sazreli i da će ubrzati taj proces. Također će surađivati na formuliranju i potpisivanju akcijskog plana za strateški dijalog u sljedeće tri godine, navedeno je u priopćenju za javnost.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.