Naknada koja je kasnila 3 godine za „crni zatvor“ ne može pomiriti niti jednu desetinu američkih dugova prema ljudskim pravima

Zahvaljujući naknadi koja je zakasnila 3 godine, Abu Zubaydah, kojega zovu i „Vječni zarobljenik“ je opet u središtu pozornosti svijeta. Godine 2018., Europski sud za ljudska prava je presudio da je litvanska Vlada,dopuštenjem američkoj CIA-i da zarobi Abu Zubaydaha u „crnom zatvoru“ u Litvi, prekršila europske zakone o zabrani mučenja. Po sudskom rješenju je litvanska Vlada zatražena da Abu Zubaydahu plati naknadu u iznosu 100 tisuća eura. Nakon trogodišnjeg odugovlačenja, litvanska Vlada nedavno je najavila plaćanje spomenute naknade.

Plaćanje naknade podrazumijeva da je litvanska Vlada priznala svoje kršenje ljudskih prava, i to svjedoči da ta zemlja jest karika u mreži crnih zatvora SAD-a širom svijeta. Nakon incidenta „9-11“ u 2001., SAD su počele organizirati tajne zatvore u inozemstvu, gdje su zarobljavale tzv. osumnjičene teroriste, nad kojima su vršena mučenja radi iznuđenja priznanja. Palestinac Abu Zubaydah je jedan od zarobljenika u američkom „crnom zatvoru“.

Analize kažu da je, zapravo, litvanska Vlada ovaj put uplatila novčanu kaznu pod instrukcijom Washingtona. Pod pritiskom međunarodne javnosti, i američka strana je htjela da što prije završiti ovu priču. No, Abu Zubaydah zapravo ne bi mogao dobiti naknadu, jer on je još uvijek zarobljen u američkom zatvoru u Guantanamu, i sva njegova imovina je smrznuta od strane američke administracije.

U zatvoru Guantanamo postoji još puno zarobljenika koji imaju slično iskustvo kao Abu Zubaydah. Nezavisni stručnjak, imenovan od strane Vijeća ljudskih prava UN-a, istaknuo je: „stotine osoba kojima su oduzeta osnovna prava je odvedeno na to mjesto, i sustavno je stavljeno pod mučenje i druge okrutne, neljudske i ponižavajuće tretmane“. Prema statistici UN-a, u 2003. godini je u Guantanamu zatvoreno 700 zarobljenika, i do danas ih je ostalo još 39 u tom zatvoru.

Što je još šokantnije, tijekom 20 godina, kada je i Abu Zubaydah zarobljen, američki tzv. „antiteroristički“ rat je svijetu donio ogromnu katastrofu. Prema izvješću američkog Sveučilišta Brown, zadnjih 20 godina su SAD u 85 zemalja i regija obavile tzv. „antiterorističke“ akcije, s troškom koji iznosi 8 bilijuna dolara, čime je uzrokovano od 897 tisuća do 929 tisuća poginulih, dok je više od 38 milijuna stanovnika postalo izbjeglicama ili ostalo bez krova nad glavom.

S tolikim dugovima prema ljudskih pravima, kako se političari Washingtona usude da sebe nazivaju „zaštitnicima ljudskih prava“ i „svjetionikom slobode“, te kritiziraju stanje ljudskih prava u drugim zemljama? Činjenice dokazuju kako uopće ne znaju što je humanost, nego u glavi samo imaju političke sebične želje. SAD trebaju odmah zatvoriti zloglasne „crne zatvore u inozemstvu“ i istražiti incidente o mučenju nad zarobljenicima.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.