Glavni tajnik UN-a Guterres na otvaranju ZOI u Pekingu

Glavni tajnik Ujedinjenih naroda Antonio Guterres nazočit će otvaranju Zimskih olimpijskih igara u Pekingu s porukom da taj događaj “mora biti instrument mira u svijetu”.

Vijest o njegovom odlasku u Peking dolazi usred diplomatskog bojkota pod vodstvom SAD-a u znak protesta protiv kineskog stanja ljudskih prava, a kojem su se pridružile i Australija, Velika Britanija, Kanada i Japan. Kina poriče kršenje prava i osudila je bojkot kao izdaju olimpijskih principa.

“Olimpijske igre su izuzetno važan događaj i to je događaj koji simbolizira ulogu sporta u zbližavanju ljudi i promicanju mira”, rekao je Guterres novinarima.

“U tom strogom kontekstu i bez ikakve političke dimenzije namjeravam biti prisutan na otvaranju s porukom da Olimpijske igre moraju biti instrument za mir u svijetu”, rekao je.

Skupine za ljudska prava i dio američkih zastupnika pozvali su Međunarodni olimpijski odbor (MOO) da odgodi ZOI i premjesti ih osim ako Kina ne okonča ono što Sjedinjene Države smatraju genocidom nad etničkim Ujgurima i pripadnicima drugih muslimanskih manjinskih skupina.

Zimske olimpijske igre održat će se u Pekingu od 4. do 20. veljače dok će se Zimske paraolimpijske igre u istom gradu održati od 4. do 13.

1 KOMENTAR

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.