Kina i Francuska održale 22. strateški dijalog

Kineski državni vijećnik i ministar vanjskih poslova Wang Yi je u četvrtak s Emmanuelom Bonneom, diplomatskim savjetnikom francuskog predsjednika Emmanuela Macrona, u Wuxiju, u istočnoj kineskoj pokrajini Jiangsu supredsjedao 22. kinesko-francuskim strateškim dijalogom.

Dvije strane su održale dugu i dubinsku komunikaciju i iskrene razmjene te su izrazile spremnost za daljnju pružanje vodeće strateške uloge diplomaciji šefova države, isticanje ulogu stupa praktične suradnje u bilateralnim odnosima i iskorištavanje primjerne uloga kinesko-francuskih odnosa u odnosima Kine i EU-a radi promicanja zdravog i postojanog razvoja odnosa Kine i Francuske i Kine i EU-a.

Wang je rekao kako Kina i Francuska, kao stalne članice Vijeća sigurnosti UN-a, imaju važne međunarodne odgovornosti. Dvije zemlje bi se trebale pridržavati nezavisne diplomatske tradicije, unaprijediti međusobno povjerenje kroz dijalog i konzultacije te produbiti suradnju u duhu obostrane koristi i dobitka, kako bi stvorile dobar početak za odnose Kine i Francuske te Kine i EU-a.

Bonne je rekao kako Francuska i Kina igraju vitalnu ulogu u promicanju mira i sigurnosti. Rekao je kako očekuje da će dvije zemlje zajednički provoditi postignuti konsenzus i ambiciozne ciljeve koje su postavili čelnici dviju država, kako bi ostvarile obostranu dobrobit i uzajamno korisne rezultate.

Dogovorili su se oko nastavka promicanja suradnje u zrakoplovstvu, svemirskoj tehnologiji, poljoprivrednim i prehrambenim proizvodima, nuklearnoj energiji, tržištu trećih strana te zelenim i digitalnim područjima, kao i oko istraživanja suradnje u području velikih podataka i računalstva u oblaku.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.