EU treba biti ‘vrlo oprezna’ i ne smije dopustiti Litvi da otme veze s Kinom

Litva vlastitim pogreškama pokušava držati odnose Kine i EU-a kao taoca, što je neodgovorno i vrlo opasno, priopćilo je u utorak kinesko Ministarstvo vanjskih poslova, pozivajući EU na veliki oprez.

Priopćenje je upućeno nakon izvješća o nedavnom neformalnom sastanku ministara vanjskih poslova EU-a, koji su kritizirali “prisilno” ponašanje Kine prema Litvi.

“Uzroci zategnutih odnosa Kine i Litve su kristalno jasni i nema mjesta za lažno predstavljanje ili blaćenje”, rekao je glasnogovornik ministarstva Zhao Lijian.

Prema glasnogovorniku, Litva je tvrdoglavo podržala uspostavu “tajvanskog predstavništva u Litvi”, očito stavljajući “Tajvan” uz “Kinu” i stvarajući lažni dojam da postoje “jedna Kina i jedan Tajvan.” “Ovo predstavlja teško kršenje principa jedne Kine.”

“Nadamo se da će EU razlikovati dobro od zla, pridržavati se načela jedne Kine i službenih obveza preuzetih prilikom uspostave diplomatskih odnosa Kine i EU-a, podržati objektivan i pravedan stav te konkretnim djelima štititi zdrav i stalan razvoj odnosa Kine i EU-a”, rekao je Zhao.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.