Kina „Najzelenijim“ Zimskim olimpijskim igrama ispunjava obećanje svijetu

Pekinške Zimske olimpijske igre se otvaraju za par dana. Osim bijele boje snijega i leda, „zelena boja“ kao simbol ekologije, također je postala svjetla točka ZOI.

Peking nastoji realizirati „ugljičnu neutralnost“ – nedavno je njemački list „Münchner Merkur“ na svom portalu pobrojao razna djelovanja Pekinga u organizaciji ZOI za smanjenje ugljične emisije i uštedu energije.

„Zelena“ je glavni koncept pekinških ZOI, što je itekako u skladu s potrebama za održiv razvoj upisan u „Olimpijskoj agendi 2020.“(Olympic Agenda 2020). Kao prvo međunarodno veliko natjecanje u Kini nakon što je Kina objavila cilj o „kraju emisije ugljičnog dioksida“ i „ugljičnoj neutralnosti“, to kako će pekinške ZOI ispuniti obećanje o „zelenoj organizaciji ZOI“ privlači visoku pozornost međunarodne zajednice.

Nakon uspjeha u kandidaturi u 2015. za domaćinstvo ZOI, Kina je počela praktično predvoditi koncept o „zelenoj organizaciji ZOI“, te je od tri sektora, odnosno pozitivnog utjecaja na ekologiju, novog razvoja regije i ljepšeg života, sačinila 119 konkretnih mjera. Pripreme za natjecanje, razvoj grada i uljepšavanje ekologije su ujedinjeni u zajednički program, „zeleni“ elementi su prikazani u raznim detaljima uključujući u korištenju energije, stadione i prometne infrastrukture itd.

Foto: VCG

Foto: VCG

Na primjer, u osiguranje energije na svih 26 stadiona ne pekinškim ZOI je prvi put u povijesti Olimpijade realizirano 100% opskrbi „zelene struje“, odnosno struje proizvedene od obnovljive energije. Demonstracijski projekt obnovljive energije u Zhangjiakouu pretvara solarnu energiju i energiju vjetra u čistu struju, upućujući u tri natjecateljske zone u Pekingu, Yanqingu i Zhangjiakouu. Prema predviđanjima, od lipnja 2019. do kraja pekinških ZOI, na stadionima u tri natjecateljske zone će se, zahvaljujući korištenju „zelene struje“, smanjiti emisija za 320 tisuća tona ugljičnog dioksida, odnosno jednako koliko skoro 32 milijuna drveta apsorbira ugljični dioksid u godinu dana.

Stadioni s niskom ugljičnim emisijom su druga „vizitkarta zelenih ZOI“. Na svim natjecateljskim stadionima pekinških ZOI je postignut standard zelenih građevina, a u 4 stadiona za sportove na ledu je korišteno novo rashladno sredstvo ugljičnog dioksida. Demokracijski projekti su s površinom više od 50 kvadratnih metara ultra-niske trošenje energije.

Istovremeno, radi uštede resursa, na pekinškim ZOI su valorizirana „nasljeđa“ od pekinških Olimpijskih igara 2008. Pretvorene su „Vodene kocke“ u „Ledene kocke“, a nekadašnji stadion košarke je pretvoren u stadion za hokej na ledu. Nakon ZOI, ovi stadioni će biti otvoreni za javnost, čime će se realizirati održiva upotreba.

Foto: VCG

Foto: VCG

Što se tiče stvaranja snijega koje je privuklo pozornost, dužnosnici Organizacijskog odbora pekinških ZOI su odgovorili na pitanje: na ovim ZOI je korišten najrazvijeniji uređaj za uštedu vode i pametni sustav za stvaranje snijega, čime će se učinkovito izbjeći rasipanje vodenih resursa, I što neće utjecati na sigurnost opskrbe vode u regiji niti na ekološki okoliš.

Osim toga, među uslužnim vozilima tijekom ZOI, 80% od njih su autobusi na vodikovo gorivo i električna vozila, što je novi rekord u povijesti ZOI. U pekinškom Yanqingu i Zhangjiakou pokrajine Hebei je obavljeno masovno pošumljavanje, a u središnjem dijelu natjecateljske zone u Zhangjiakou, šumsko pokrivanje je premašilo 81%.

Od koncepta do akcije, od energije i stadiona do prometa i ekologije, kinesko djelovanje za „zelenu organizaciju ZOI“ je prikazalo i vlastite rezultate u zelenom razvoju, koji su dobili visoko priznanje međunarodne zajednice.

Thomas Bach, predsjednik Međunarodnog olimpijskog odbora je nedavno izjavio kako je Organizacijski odbor pekinških ZOI poduzeo niz mjera za smanjenje otpuštanja ugljičnog dioksida i zaštitu ekologije, čime je Kina ispunila obećanje da će doprinijeti održivom razvoju svijeta. Dok Juan Antonio Samaranch Jr, predsjednik Koordinacijskog odbora pekinških ZOI, smatra da su pekinške ZOI „najzelenije“ ZOI. List iz Singapura „Zaobao“(Jutarnji list) je analizirao da je Kina tijekom ZOI predstavila velike demokracijske projekte, želeći svijetu pokazati nastojanje u zelenoj transformaciji te zemlje.

Uskoro će sportaši iz cijelog svijeta pristupiti na borilišta ZOI u Pekingu. Tada će svijet ne samo uživati ljepote sporta, nego će vidjeti i djelovanje Kine za održivim razvojem i odgovornost Kine za globalno upravljanje klimom. Sportska manifestacija na kojoj su prikazani snaga, ljepota i ekološka civilizacija, sigurno će biti upamćena i u svijetu.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.