U glavnom gradu BiH otvorena kineska kulturna zona

Ambasador Kine u BiH Ji Ping i gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić otvorili su u Sarajevu kinesku kulturnu zonu povodom Kineske nove godine i predstojećih Zimskih olimpijskih igara u Pekingu.

„Drago mi je da povodom kineske Nove godine, ali i povodom nadolazećih Zimskih olimpijskih igara u Pekingu mogu izraziti zadovoljstvo jer će i Bosna i Hercegovina uputiti delegaciju od šest sportista koji će učestvovati na OI u Kini. Uprkos izazovima pandemijom Korona virusa, kineska vlada je odlučna da bude dobar domaćin, te održi sigurne i sjaje Olimpijske igre,“ ambasador Ji Ping izrazio nadu da će bh sportisti ostvariti dobre rezultate na Olimpijskim igrama.

Gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić

Gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić

„Oni su ambasadori prijateljstva naših dviju zemalja i vjerujem da će svojim prisustvom na olimpijadi u Pekingu dodatno približiti narode naših dviju zemalja“ – rekao je kineski ambasador u BiH.

Gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić je čestitala Kinesku novu godinu prijateljskom kineskom narodu uz želje za dobro zdravlje, sreću i uspjeh.

„Ovo je prema lunarnom kalendaru 4720. nova godina koja je u znaku Tigra. Tigar je simbol hrabrosti. U Kini je to simbol borbe protiv zla i dolaska nekih boljih vremena. Sarajevo i Peking su zaista dva privilegovana grada, jer su domaćini olimpijade i sada imamo dodatnu poveznicu koja će ojačati naše veze, saradnju i prijateljstvo“ rekla je gradonačelnica Karić.

Gradonačelnica Sarajeva i predsjednik Olimpijskog komiteta BiH ambasadoru Kine u BiH i kineskom narodu čestitali su Kinesku novu godinu

Gradonačelnica Sarajeva i predsjednik Olimpijskog komiteta BiH ambasadoru Kine u BiH i kineskom narodu čestitali su Kinesku novu godinu

Svečanosti je prisustvovao i predsjednik Olimpijskog komiteta BiH Marijan Kvesić koji je naveo da je siguran da će i pored pandemije, olimpijada biti dobro organizovana, jer je Kina velika i odgovorna država. Čestitao je Kinesku novu godinu.

„Za mene neobično… U kratko vrijeme se treći put susrećem s obilježavanjem Nove godine. Prvo, ona sveprisutna 31.12., zatim pravoslavna koja se slavi 13. na 14. januar po gregorijanskom kalendaru, ili 1. januara po julijanskom, a evo sada i kineska Nova godina. Drago mi je da prisustvujem tom događaju. Izuzetno cijenim običaje drugih kultura i naroda“ naveo je predsjednik Olimpijskog komiteta BiH Marijan Kvesić, u razgovoru za CMG.

Štand za promociju kinske tradicije i kulture će biti otvoren narednih 7 dana

Štand za promociju kinske tradicije i kulture će biti otvoren narednih 7 dana

Dodao je da je u Pekingu šef misije Olimpijskog komiteta Bosne i Hercegovine, a stižu i bh sportaši koji će učestvovati na Olimpijskim igrama. „Kako je krenulo, prema prvim informacijama od generalnog tajnika Olimpijskog komiteta BiH Saida Fazlagića primjetna je visoka organiziranost u Olimpijskom selu u Pekingu. Organiziranost je na višem nivou od onog koji je bio na Olimpijskim igrama u Tokiju“ – kaže gospodin Kvesić.

Otvaranju Kineske kulturne zone u glavnom bh gradu prisustvovao je i Faruk Borić, predsjednik Udruženja bosansko-kineskog prijateljstva.

Svečanost je održana na sarajevskoj Vrbanji, ispred jednog od najvećih tržnih centara u glavnom bh gradu

Svečanost je održana na sarajevskoj Vrbanji, ispred jednog od najvećih tržnih centara u glavnom bh gradu

„Ja običavam reći da se sezona novih godina završava tek s kineskom Novom godinom. To je najveći praznik tradicionalne Kine. Ove godine se poklapa i sa Zimskim Olimpijskim igrama koje su najveći masovni skup koji će Kinezi organizovati ove godine. Ova dva velika događaja se nekako spajaju u jedan kalendarski, što će zapravo pokazati Kinu danas. Prije svega mislim na otvaranje Zimskih olimpijskih igara, koje će zasigurno biti veličanstven događaj.“

I stanovnici Sarajeva pozitivno govore o kineskoj Novoj godini.

Svečanosti je prisustvovao i Marijan Kvesić, predsjednik Olimpijskog komiteta BiH

Svečanosti je prisustvovao i Marijan Kvesić, predsjednik Olimpijskog komiteta BiH

„Lijepo je to! Sarajevo je oduvijek poštivalo sve kulture i tradicije. Ovo je otvoreni grad koji pruža ruke svima. Pa tako i našim kineskim prijateljima. Želim im svima mnogo zdravlja i sreće. Ali zdravlja prije svega. Ono nam je u ovo teško vrijeme najpotrebnije“ govori Emina Mustafić, stanovnica Sarajeva.

I njen sugrađanin Refik Veljan smatra da ovakvi događaji doprinose obogaćivanju društva i širenju multikulturalnosti. „S nestrpljenjem očekujemo Olimpijske igre u Pekingu. Želim iskoristiti ovu priliku i svima u Kini, kao i Kinezima širom svijeta, čestitati njihovu Novu godinu, uz obilje sreće“ – kaže gospodin Veljan.

Kineska kulturna zona u glavnom gradu Bosne i Hercegovine bit će otvorena svim posjetiteljima narednih sedam dana. (Sanel Kajan)

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.