Kina priopćila da bi multilateralni mehanizam trebao biti pogodan za jačanje povjerenja

Kina je u srijedu poručila da bi svaki multilateralni mehanizam trebao biti u skladu s trendom vremena, a to je mir i razvoj te biti pogodan za jačanje međusobnog povjerenja i suradnje među zemljama.

Glasnogovornik kineskog Ministarstva vanjskih poslova Zhao Lijian je navedeno rekao na redovitoj tiskovnoj konferenciji uoči sastanka ministara vanjskih poslova saveza Quad u Australiji.

Zhao je rekao kako je demokracija zajednička vrijednost čovječanstva, a ne “patent” malog broja zemalja. O tome je li neka zemlja demokratska ili ne, treba suditi samo njezin narod, rekao je.

Glasnogovornik je kritizirao Sjedinjene Američke Države zbog prisiljavanja drugih zemalja na prihvaćanje njihovih standarda demokracije i sastavljanja malih skupina na temelju demokratskih vrijednosti, nazvavši to “potpunom izdajom” demokracije.

Kina je posvećena promicanju mira, razvoja i suradnje te izgradnji ravnopravnog, otvorenog i uključujućeg sigurnosnog sustava u azijsko-pacifičkoj regiji koji nije usmjeren ni na jednu treću zemlju, rekao je Zhao.

Kina se protivi pokušajima okupljanja zatvorenih i ekskluzivnih malih krugova i stvaranja sukoba između tabora, dodao je.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.