RCK Ruđera Boškovića: Uspostava regionalnog centra kompetentnosti u području elektrotehnike i računalstva

U Regionalnom centru kompetentnosti Ruđera Boškovića održana je konferencija za medije na temu “Uspostava regionalnog centra kompetentnosti u području elektrotehnike i računalstva”.

U uspostavu “RCK Ruđera Boškovića” uključeno je deset partnera na projektu, Grad Zagreb, Elektrotehnička škola, I. tehnička škola Tesla, Fakultet strojarstva i brodogradnje, Visoko učilište Algebra, Klimaoprema d.d., Kraš d.d., Franck d.d., Purić d.o.o. te Projekt jednako razvoj d.o.o., čiji su predstavnici nazočili konferenciji.

Video:

Davor Višnjić/Pixsell

Tijekom konferencije posebno je naglašeno kako će se provedbom aktivnosti razvijati i jačati programi strukovnog obrazovanja i obrazovanja odraslih te će se nabaviti specijalizirana oprema. Dodatna vrijednost projekta jest planirano uspostavljanje i ojačavanje iznimno važne suradnje s gospodarskim sektorom kroz sustav mentoriranja učenika tijekom stručne prakse, a ostvarit će se kroz četiri tvrtke koje su projektni partneri. Jednaka se važnost pridaje i stručnom usavršavanju odgojno-obrazovnih radnika, organiziranju i provođenju seminara i studijskih putovanja, natjecanju učenika, radionicama za učenike i sl. Na kraju projekta biti će uspostavljen regionalni centar kompetentnosti, nabavljena specijalizirana oprema, razvijeni novi strukovni kurikulumi, a odgojno-obrazovni radnici će biti stručno osposobljeni jer će steći vještine i znanja vezana za najnovija dostignuća u svojim strukama.

Istaknuto je da je u srpnju 2020. godine potpisan ugovor vezan za Poziv „Uspostava regionalnih centara kompetentnosti u strukovnom obrazovanju u (pod)sektorima: strojarstvo, elektrotehnika i računalstvo, poljoprivreda i zdravstvo“ iz Europskog socijalnog fonda, Operativni program „Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020.”

Ukupna vrijednost projekta: 49.508.697,83 HRK, a razdoblje provedbe projekta: od 29. 3. 2020. do 29. 12. 2023.

Također, iste je godine potpisan i ugovor vezan za Poziv „Uspostava infrastrukture regionalnog centra kompetentnosti u Tehničkoj školi Ruđera Boškovića iz Europskih strukturnih i investicijskih fondova u financijskom razdoblju 2014. – 2020. te ukupnom iznosu od 29.895.440,12 kuna.

 

 

 

Inače, učenici ove škole zajedno sa svojim mentorima ostvaruju vrhunske rezultate na svim razinama natjecanja i smotri. Uspješnost škole potvrđuju brojna priznanja i zahvalnice, posebice Fakulteta elektrotehnike i računalstva te Fakulteta strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu. Tehnička škola Ruđera Boškovića dvostruka je dobitnica Nagrade Grada Zagreba i Ministrova priznanja. Posebno je važno ministrovo priznanje za razvoj i promidžbu odgojno-obrazovnog sustava Republike Hrvatske u svijetu. Danas, škola učenicima osigurava kvalitetu u svim strukovnim kurikulumima i programima obrazovanja te po završetku srednjoškolskog obrazovanja uspješno plasiranje u svijet rada ili pak upis na visoka učilišta.

Ako se vratimo u 1948. kada je osnovana Optička škola na Kraljevcu pa sve do danas, u ovoj 2022. godini uspostavljamo Regionalni centar kompetentnosti Ruđera Boškovića i vjerujemo da ćemo novim europskim projektom ostvariti zadane ciljeve kojima će se ponovno potvrditi naša izvrsnost u strukovnom obrazovanju.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.