Kampanja “Milijarda ustaje” i u Osijeku

Osijek će i ove godine biti među hrvatskim gradovima koji će se uključiti u globalnu kampanju „Milijarda ustaje” usmjerenu protiv nasilja nad ženama i djevojčicama. Na Valentinovo će se u Tvrđi otplesati koreografija kojom se u cijelom svijetu upozorava na problem nasilja, najavljeno je na konferenciji za novinstvo ispred Policijske uprave osječko-baranjske.

Svaka treća žena tijekom života žrtva je fizičkog zlostavljanja – zastrašujući je podatak koji dovoljno govori zašto je važno upozoravati na problem nasilja i boriti se protiv njega. Policijski službenik Ureda načelnika Policijske uprave osječko-baranjske Marko Marić iznio je podatke o prekršajima i kaznenim djelima nasilja u obitelji za područje uprave unatrag tri godine. „U 2019. godini imali smo 46 kaznenih djela nasilja u obitelji i 608 prekršaja, u 2020. kaznenih djela 76 i prekršaja 589, a 2021. godine bilo je 110 kaznenih djela i 508 prekršaja. Dakle, prekršaja i kaznenih djela nasilja u obitelji svake je godine preko 600. Kad govorimo o počiniteljima, to su u 85% slučajeva muškarci”, rekao je Marić

Kampanju „Milijarda ustaje” osmislio je UN, a prihvatili su je milijuni diljem svijeta. Riječ je o svojevrsnom ‘globalnom plesnom ustanku’. „Kampanja je potekla od žene koja bila zlostavljana, a o tome je odlučila progovoriti nakon što se upisala na terapeutski ples, što je mene posebno privuklo ovom projektu”, rekla je Mira Sekereš iz osječkog Plesnog studija Shine koji se i ove godine pridružio Policijskoj upravi osječko-baranjskoj u organizaciji programa u Osijeku. Plesat će se na Trgu Vatroslava Lisinskog na Valentinovo u 10 sati i 30 minuta, a članovima kluba pridružit će se učenici iz Doma Trgovačke škole, članovi Dječjeg gradskog vijeća Društva Naša djeca, ali i oni čiji plesni koraci obično privuku najviše pozornosti. „Glavni su plesači iz Policijske uprave osječko-baranjske. Jako je lijepo vidjeti policajce u odori kako plešu ovaj atraktivni ples”, rekla je Sekereš.

Iako se u godinama prije pandemije znalo okupiti 250 plesača, ovaj put bit će to – zbog okolnosti – skromnija brojka, ali je ipak upućen poziv građanima koji se žele pridružiti.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.