Misija putovanja Ledenjaka s Triglava u Peking – Toli stigao u olimpijsko selo

Toli, uzorak Triglavskog ledenjaka, je u siječnju završio 36-dnevno putovanje, stigavši na mjesto održavanja XXIV Zimskih olimpijskih igara u Pekingu. Time se misija putovanja ledenjaka s Triglava u Peking približila vrhuncu.

Kocka leda iz srca kraljevstva Zlatoroga je u subotu 22. siječnja 2022. stigla u međunarodnu zračnu luku u Pekingu u olimpijskom balonu. Ekipa na licu mjesta je obavila sve potrebne pripreme za ovaj poseban događaj u olimpijskom selu u Zhangjiakou. U sljedećim danima je Toli izveo najizrazitiji čin – rastopio se u ledenjačku vodu pred globalnom olimpijskom publikom.

U subotu, 22. siječnja se Toli se ukrcao na zrakoplov u zračnoj luci Irkutsk u Rusiji. Predstavnici Olimpijskog odbora Slovenije, koji su u četvrtak 27. siječnja preuzeli transportnu kutiju zamrzivača, su primijetili kako je kutija pet dana putovala bez struje. Kutija je u Kinu stigla isključena, ali je slovenski ledenjak izdržao izazov u čvrstom agregatnom stanju.

Nakon Zimskih olimpijskih igara u Pekingu će otopljena voda biti prevezena u Slovenski alpski muzej u Mojstrani, gdje će simbolično biti uvrštena u stalni postav. Zbog zagrijavanja atmosfere, ledenjačka zaravan na najvišoj planini u Sloveniji na nadmorskoj visini od nešto više od 2.500 metara se stanjuje i smanjuje.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.