Kina i Francuska se složile oko promicanje suradnje u poljoprivredi i zelenoj proizvodnji

Kina i Francuska su se dogovorile oko produbljenja bilateralne suradnje tijekom sljedeće faze u različitim područjima kao što su poljoprivreda, zelena proizvodnja, financije i zrakoplovstvo.

Konsenzus je postignut u srijedu tijekom telefonskog razgovora kineskog predsjednika Xi Jinpinga s francuskim kolegom Emmanuelom Macronom.

Podsjećajući na svoja dva telefonska razgovora s Macronom i dva video summita Kina-Francuska-Njemačka 2021., Xi je rekao kako su njihovi zajednički napori ostvarili plodonosna postignuća.

Prošle godine je vrijednost bilateralne trgovine između Kine i Francuske premašila 80 milijardi dolara, a kineski uvoz poljoprivrednih proizvoda iz Francuske je na godišnjoj razini porastao za 40%, rekao je Xi.

Kina je voljna surađivati s Francuskom kako bi osigurala uspjeh novog kruga dijaloga na visokoj razini o strateškim, gospodarskim i trgovinskim, zelenim, digitalnim i međuljudskim poslovima te je unaprijedila stupanje na snagu sporazuma o ulaganjima između Kine i EU-a, dodao je.

Macron je rekao kako se Francuska nada produbljivanju sveobuhvatnog strateškog partnerstva s Kinom jer je trenutna međunarodna situacija puna napetosti i turbulencija. Kazao je kako je Francuska zadovoljna velikim postignućima suradnje s Kinom u područjima tehnologije, poljoprivrede, zrakoplovstva i nuklearne energije tijekom posljednjih godina.

Francuska je uvijek podržavala i nastavit će u potpunosti podržavati uspjeh Zimskih olimpijskih i paraolimpijskih igara u Pekingu, rekao je.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.