“Mačak u čizmama” na pozornici osječkog HNK

„Mačak u čizmama” – balet Brune Bjelinskog premijerno će u petak biti izveden u Hrvatskom narodnom kazalištu u Osijeku, nakon što je praizvedbu imao na Osječkom ljetu kulture. To je još jedan veliki projekt koji se ostvaruje u jedinoj nacionalnoj kazališnoj kući koja nema baletni ansambl, a dugu i blistavu tradiciju baleta čuva kako i koliko može. Novinarima su na današnjoj konferenciji za novinstvo obratili intendantica Dražena Vrselja, koreografkinja i redateljica predstave Ljiljana Gvozdenović te voditelj baletne skupine HNK Vuk Ognjenović.

“Prva nacionalna baletna predstava nastala je u Osijeku, osječko je kazalište druga nacionalna kuća koja je imala baletne predstave, prije pola stoljeća živjeli smo ono što se zove „zlatno doba”, a u Osijeku danas – nema baletnog ansambla. No balet imamo, čuvamo i nadamo se najboljem”, kaže umjetnički voditelj baletne skupine HNK Vuk Ognjenović.  “Duga je povijest baleta u Osijeku”, nastavlja Ognjenović upozoravajući na činjenicu da su radna mjesta zaposlenih u baletnom ansamblu ukinuta početkom devedesetih, ali da se u Osijeku i dalje plesalo, pa čak i ostvarivali veliki baletni projekti, naravno uz pomoć baletnih ansambala koji su upotpunjavali osječki postav. “Kako nemamo profesionalnih plesača, članovi baletne skupine zapošljavaju se na radnim mjestima izvan Kuće. Utemeljili smo i baletnu školu i nadamo se da će se ponovno iznaći i pravni okvir i sredstva za povratak baletnog ansambla”, zaključuje Ognjenović.

”Mačak u čizmama” premijerno stiže u petak u Hrvatsko narodno kazalište u Osijeku. Svima znanu bajku Charlesa Perraulta o mačku antropomofnih sposobnosti koji svom ubogom gazdi priskrbi bogatstvo i sreću u ljubavi, Bruno Bjelinski pretočio je u glazbu”, kaže koreografkinja i redateljica Ljiljana Gvozdenović opisujući ovu baletnu izvedbu kao razigranu i veselu, svojevrsnog “Orašara” koji će se igrati tijekom cijele godine i biti draga publici svih generacija. ( Radio Osijek)

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.