Odličan početak godine prikazuje veliku perspektivu investicije u Kini

Kinesko Ministarstvo za trgovinu je nedavno objavilo podatke koji pokazuju kako se u siječnju, isključujući banke, vrijednosne papire i osiguranje, u Kini praktično koristio strani kapital u iznosu od 102,28 milijardi yuana, što je 11,6% više nego u istom razdoblju prošle godine, odnosno 15,84 milijardi ako se računa po američkim dolarima, 17,6% više nego u prošlom siječnju.

Nisu ovi podaci samo odličan početak Kine u gospodarstvu i trgovini, već smo i odaslali ključni znak svijetu, odnosno još uvijek imamo veliko povjerenje stranih investicija prema kineskom tržištu, a Kina kao destinacija investicija i dalje se promatra s velikim privlačnošću.

Kad je riječ o stranim poduzećima, najvažniji im je potencijal kineskog velikog tržišta za dosljedni rast. U 2021., stopa rasta BDP-a Kine iznosila je 8,1%, i na vodećoj je razini među glavnim ekonomijama svijeta. Obujam maloprodaje robe široke potrošnje je preskočio 40 milijardi yuana, što je za 12,5% više nego u 2020. Količina investicija u nekretnine je premašila 50 milijardi yuana, što je 4,9% više nego u 2020… Doprinos domaće potražnje u gospodarskom rastu je iznosio 79,1%, i postao je apsolutni pokretač rasta kineskog gospodarstva.

Razlog zašto strana poduzeća toliko cijene kinesko tržište jest također i zbog optimiziranog „softvera“ za investiciju u Kinu. Ukinut je Negativan list o pristupanju stranih investicija, izbrisana su sva ograničenja i odredbe za proizvodnu industriju u probnim zonama za slobodnu trgovinu. Objavljene su 22 mjere za stabiliziranje stranih investicija, a istočni i zapadni dio Kine zajedno ulažu napore za privlačenje stranih investicija. Dubinski su preuređeni i propisi i dokumenti koji nisu prikladni sa Zakonom o stranim investicijama… Provođenje brojnih mjera za povećanje otvorenosti i optimizaciju poslovnog okoliša je omogućilo prekograničnim poduzećima još više uvjerenja u ulaganje u Kinu.

Nedavno je AHK Greater China, odnosno kinesko odjeljenje njemačke komore, zajedno s KPMG, prestižnom računovodstvenom tvrtkom, objavio rezultate ankete u kojoj je prikazano kako 71% njemačkih poduzeća planira povećati svoje investicije u Kinu. Prema anketi obavljenoj nedavno od strane kineskog Ministarstva za trgovinu, među više od 3000 glavnih stranih poduzeća u Kini, 94,9% od njih je optimistično prema perspektivi poslovanja u Kini.

Uvjeti za poslovanje u Kini su sve povoljniji. Pristupanjem na snagu „Regionalnog sveobuhvatnog gospodarskog partnerstva“(RCEP) 1. siječnja, ubuduće će gospodarske suradnje u regiji sigurno omogućiti još više investicijskih prilika u Kini, što je neobično dragocjeno za globalno gospodarstvo kojemu nedostaje snaga za oporavak.

Kina će donijeti još više potencijala za rast, dosljedno povećati otvorenost prema svijetu, dalje unaprijediti međunarodni gospodarski okoliš koji uvažava tržišne principe i propise, te dijeliti razvojne plodove od visokokvalitetnog razvoja gospodarstva. Može se predvidjeti da će sve više prekograničnih poduzeća shvatiti veliku perspektivu investicije u Kinu.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.