Kina na 50. godišnjicu Šangajskog priopćenja pozvala SAD da prestanu narušavati načelo jedne Kine

Kineski državni vijećnik i ministar vanjskih poslova Wang Yi je u ponedjeljak pozvao Sjedinjene Američke Države da prestanu narušavati načelo jedne Kine i uplitati se u kineske unutarnje stvari.

Wang je navedeno rekao u govoru putem video veze na komemorativnom događaju održanom povodom 50. godišnjice izdavanja Šangajskog priopćenja između Kine i Sjedinjenih Američkih Država.

Wang je rekao da bi se SAD trebale pridržavati političkih obveza koje su dale Kini i preuzeti svoje međunarodne obveze.

Trebao bi prestati odobravati i podržavati neovisnost Tajvana te zaustaviti pokušaje korištenja Tajvana za obuzdavanje Kine, kako bi se održali mir i stabilnost Tajvanskog tjesnaca i zaštitila cjelokupne odnose Kine i SAD-a, rekao je.

Wang je naglasio kako bi suradnja trebala biti glavni smjer odnosa Kine i SAD-a, a definirati ih kao konkurentske samo je dio cjeline. Trebale bi postojati granice kada je u pitanju konkurencija, koja se treba temeljiti na poštenim i priznatim međunarodnim pravilima, rekao je.

“Budući da su vrata kinesko-američkih odnosa otvorena, neće se više zatvoriti”, rekao je. “Otkad je svijet izašao iz Hladnog rata, željezna zavjesa se više neće spustiti.”

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.