Gradonačelnik Radić: Uz prihvatni centar i prijevoz izbjeglica, ponudili smo i prihvat životinja iz kijevskog ZOO vrta

”Ako netko razumije patnju ukrajinskog naroda to je hrvatski narod jer smo i sami osjetili strahote rata, osobito u Osijeku i na području Osječko-baranjske županije”, rekao je osječki gradonačelnik Ivan Radić na sastanku s članovima Ukrajinsko kulturno-prosvjetnog društva ,,Lesja Ukrajinka” iz Osijeka.

”Kao Grad poduzimamo sve što možemo kako bismo olakšali ovu tešku situaciju za ukrajinske državljane. Prihvatni centar za pet slavonskih županija je upravo u Osijeku, u Dvorani Jug II koju je Grad stavio na raspolaganje”, dodao je gradonačelnik Radić.

Radić je izvijestio kako su se dosad prijavile tri obitelji te da je upravo pristigla i četvrta obitelj s troje male djece, a s kojima se i susreo u osječkom prihvatnom centru te im ponudio pomoć. Peteročlana obitelj je iz grada Poltave. Nakon tri dana puta svoje su privremeno utočište našli u Osijeku.

”Nadamo se da do većeg vala neće doći, ali ukoliko se dogodi Grad Osijek je spreman. Ovdje imamo 100 kreveta, naša prijevoznička tvrtka GPP je također na raspolaganju. U svakom trenutku smo u mogućnosti otići na granicu i prevesti ukrajinske državljane ovdje u Osijek”, kazao je gradonačelnik.

Gradonačelnik je zahvalio svim Osječankama i Osječanima koji se svakodnevno javljaju i nude svoj privatni smještaj za primanje izbjeglica, što je učinila i većina hostela i hotela u Osijeku. Dodao je kako je Grad Osijek u najvećoj mogućoj mjeri na raspolaganju ukrajinskim izbjeglicama te da je kijevskom zoološkom vrtom ponudio i prihvat njihovih životinja u osječkom ZOO vrtu.

”Činimo sve što možemo, organizirali smo prihvatni centar, organizirali smo i naše gradske tvrtke koje mogu dati svoj doprinos u olakšavanju sadašnje situacije, gdje je zajednička želja da ovaj rat što prije završi i da se Ukrajinci koji su na prostoru Republike Hrvatske i drugih država što prije vrate svojim kućama. Također smo odmah osigurali, osim odlaska po izbjeglice do granice, i besplatan gradski prijevoz svim ukrajinskim državljanima koji u ovom razdoblju budu živjeli na području grada Osijeka”, rekao je gradonačelnik Radić.

Oksana Martinjuk, predsjednica UKPD ,,Lesja Ukrajinka” zahvalila je Gradu Osijeku na pomoći:

”Mi kao ukrajinska zajednica Hrvatske i kao podjedinici zahvaljujemo Gradu Osijeku na velikoj pomoći, posebno na prijevozu što nam je jako bitno. Za sada još nema puno izbjeglica, jer nažalost u Ukrajini je takva situacija da mnogi ljudi nemaju mogućnost pobjeći. Danas u Ukrajini u podrumima ima jako puno male djece i žena sa bebama. No pomoći je puno više nego izbjeglica i to nam je iznimno drago. Zahvaljujem svima” – kazala je Martinjuk.

Emil Sopka, osječki Ukrajinac koji u Osijeku živi 47 godina i koji je ’91. branio Osijek rekao je:

”Srce Slavonije zna što je rat i što je patnja. Naš Osijek i Vukovar su gorili. Zahvaljujem gradskoj upravi i svim dobrim ljudima koji su iznimno brzo djelovali. Primaju naše izbjeglice koje još nisu došle u tolikom broju koliko će ih doći ukoliko situacija eskalira. I osobno sam prošao rat, bio sam u Osijeku i zahvaljujem Gradu Osijeku i našem bratskom hrvatskom narodu na pomoći” – rekao je Sopka.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.