U međunarodnoj akciji spašeno 146 djece žrtava pedofilije

Hrvatska tijela za provedbu zakona sudjelovala su u međunarodnoj akciji koja je rezultirala spašavanjem 146 djece diljem svijeta u sklopu operacije protiv zlostavljanja djece na internetu, izvijestilo je u srijedu Ravnateljstvo policije.

Dosadašnja međunarodna istraga rezultirala je pokretanjem 836 postupaka diljem svijeta, uhićenjem 46 osoba na Novom Zelandu, identificiranjem više od 100 osumnjičenika u Europskoj uniji te zaštitom 146 djece diljem svijeta.

U policiji ističu kako je istraga počela 2019. nakon izvješća pružatelja internetskih usluga da se velik broj počinitelja koristi platformom za razmjenu uznemirujućih sadržaja koji uključuju slike zlostavljanja djece i čak sadističke činove seksualnog zlostavljanja novorođenčadi.

– Pregled informacija doveo je do otkrića 32 GB datoteka, a identificirani su korisnici po cijelom svijetu, o čemu su obaviještena državna tijela radi daljnjeg postupanja. U dva slučaja, u Austriji i Mađarskoj, osumnjičenici su bili aktivni počinitelji koji su zlostavljali vlastitu djecu od 6 i 8 godina, a oba su djeteta na sigurnom, dodaju iz Ravnateljstva policije.

Nadalje, istraga u Španjolskoj otkrila je da osumnjičenik posjeduje i dijeli sadržaje koji prikazuju seksualno iskorištavanje djece, uz snimanje fotografija odraslih osoba bez dopuštenja.

U policiji dodaju da se velik broj istraga i dalje provodi diljem Europske unije te da je međunarodna koordinacija istražnih aktivnosti pridonijela identifikaciji velikog broja osoba koje su povezane s korisničkim računima, koje posjeduju ili dijele na internetu sadržaje koji prikazuju seksualno zlostavljanje djece.

U međunarodnoj operaciji koju je predvodila novozelandska policija, uz podršku i koordinaciju Europola te Interpola, sudjelovala je i hrvatska policija i tijela za provedbu zakona iz Australije, Austrije, Kanade, Češke, Grčke, Mađarske, Slovenije, Slovačke, Španjolske, Ujedinjene Kraljevine te SAD-a.

Autor: T.D./HRT/Hina

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.