Ratko Kovačić: Hrvatske boje u Pekingu brani četvero paraolimpijaca

foto: HINA/ Lana Slivar Dominić/ lsd

Hrvatska je delegacija u Pekingu gdje se se od 4. do 13. ožujka održavaju XIII. Zimske Paraolimpijske igre. U intervju za naš portal Ratko Kovačić, predsjednik Hrvatskog paraolimpijskog odbora ističe kako se nada da će se kući vratiti s medaljom.

Kakva su Vaša očekivanja od Zimskih Paraolimpijskih igara u Pekingu?

Hrvatskoj paraolimpijskoj reprezentaciji ovo će biti šesti nastup na Zimskim paraolimpijskim igrama za redom. Prvi puta smo nastupili U Salt Lake Cityju 2002 godine. Naša očekivanja su svakako vezana uz uspješan nastup naših sportaša, ali i da natjecanja i cjelokupne igre budu održane na najvišoj sportskoj razini. Peking će tako postati prvi grad u povijesti koji je organizirao ljetne i zimske Olimpijske (2008) i Paraolimpijske igre (2022). Nama su u nezaboravnom sjećanju ostale POI 2008 godine i uvjereni smo da će i Igre ove godine ostati nezaboravne.

Je li Peking učinio sve da se gosti i sudionici Olimpijade osjećaju dobro?

Poput olimpijskih i zimske paraolimpijske igre snažno su obilježene pandemijom i što se tiče epidemioloških mjera strože su negoli su bile one u Tokiju. No organizatori čine sve da svi sudionici Igara imaju odlične uvjete za sudjelovanje, trening i nastup. Svi sudionici, sportaši i dužnosnici ostat će u hermetički zatvorenom balonu koji će ih držati odvojenim od vanjskog svijeta za vrijeme trajanja Igara. Sportaši su imali izbor – ili biti potpuno cijepljeni ili 21-dnevna karantenu po dolasku. Svi u balonu morat će svakodnevno raditi testove na Covid, a kao i u Tokiju, sportaši će morati nositi masku većinu vremena, osim kada sudjeluju u događajima ili ako su na podiju. To su jednostavno pravila kojih se mora pridržavati kako bi se na najbolji način borilo protiv pandemije. Hrvatska delegacija je krenula na put prema Pekingu u danu u kojem je Rusija započela invaziju na Ukrajinu, to nam se nimalo ne sviđa no uvjereni smo da će organizatori koji su izgradili fenomenalne objekte i infrastrukturu uspjeti održati najuspješnije igre u danim uvjetima.


                                                     foto: HINA/ Damir Senčar/ ds

Tko sve čini hrvatsku delegaciju u Pekingu?

Na ZPOI u Pekingu nastupit će više od 650 paraolimpijaca iz više od 50 zemalja svijeta, a hrvatske boje branit će alpinci Damir Mizdrak i Lucija Smetiško, snowboarder Bruno Bošnjak, te nordijac Josip Zima. Hrvatsku zastavu na svečanosti otvaranja POI nosit će Bruno Bošnjak, osvajač prve hrvatske medalje u povijesti zimskih paraolimpijskih igara.     

Koliko je pandemija koronavirusa ostavila traga na natjecatelje?

Jako puno, nije bilo previše mogućnosti za trening, a i broj natjecanja prije Igara bio je minimalan tako da je to izuzetno utjecalo na formu sportaša.

Hrvatska sportska uloga u Pekingu?

Naša misija je da svaki naš sportaš ostvari svoj najbolji rezultat i da se kući vratimo sa medaljom. Biti će to jako teško ostvariti no mi se uzdamo i vjerujemo našim sportašima.

Plan HPO-a nakon Pekinga?

Imamo velike ambicije u daljem jačanju parasporta u Hrvatskoj. Želimo uključiti što veći broj mladih osoba sa invaliditetom u sport te svakako osigurati našim vrhunskim sportašima potencijalnim paraolimpijcima što bolje uvjete za pripreme i nastupe na međunarodnim natjecanjima te sa ciljem uspješnog nastupa na idućim POI u Parizu 2024. Na zadnjoj skupštini HPO a usvojili smo i Strategiju razvoja parasporta u Hrvatskoj za razdoblje 2022-2030. Strategija je vrlo kvalitetna i pred nama je puno zadataka i ciljeva koje moramo postići, zaključio je predsjednik Hrvatskog paraolimpijskog odbora.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.