U Osijek stigle majke s malodobnom djecom iz Lavova i zapadne Ukrajine

Iz grada Lavova i drugih dijelova zapadne Ukrajine popodne je autobusom ukrajinskih registarskih oznaka u Osijek pristiglo 15 osoba, izvijestio je načelnik osječko-baranjskog Stožera civilne zaštite dožupan Mato Lukić.

Lukić je izjavio novinarima je da se radi o majkama s malodobnom djecom koji, su nakon provedene registracije, smještene u osječkom pansionu “Olimpija”.

Najavio je da će tijekom večeri u osječki prihvatni centar u Sportskoj dvorani “Jug” doći još nekoliko ukrajinskih obitelji koje će, nakon registracije, biti upućene u trajniji smještaj i druge osječke pansione namijenjene za prijem izbjeglica iz Ukrajine.

– Imamo dosta pripremljenih pansiona za prijem izbjeglica, a i veliki je broj naših sugrađana ponudio prihvat tih ljudi u privatnom smještaju, istaknuo je Lukić.

Napominje kako u ovom trenutku nema podatak koliko se izbjeglica kreće prema Osijeku i Osječko-baranjskoj županiji, ali s obzirom na to da je prihvatni centar otvoren 24 sata u svakom trenutku će svima biti pružena nužna pomoć. Najavio je da će Županija u idućim danima osigurati psihosocijalnu pomoć za sve izbjeglice smještene na području Osijeka i županije te da se krenulo s integracijom djece u škole, kao i u kulturna i sportska događanja grada Osijeka.

Ravnateljica Gradskog društva Crvenog križa Osijek Martina Hećimović potvrdila je da se prije samog prihvata u organizirani smještaj izbjeglice testiraju na koronavirus te se evidentiraju kroz Službu traženja.

Pozvala je i one koji su smješteni privatno da se dođu prijaviti, kako bi im osigurali potrebnu zdravstvenu zaštitu te svu potrebnu pomoć.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.