“Oko 5,5%” – Kina postavlja cilj gospodarskog rasta 2022. godine

Ujutro 5. ožujka, u Pekingu je otvorena godišnja sjednica kineskog vrhovnog zakonodavnog tijela. Kineski premijer Li Keqiang, predstavivši radno izvješće Vlade, istaknuo je kako je ovogodišnji razvoj Kine ispred očitog povećanja rizika i izazova koje Kina treba prevladati, ali dugoročni pozitivan trend kineskog gospodarstva neće promijeniti. U Izvješću je postavio glavne ciljeve razvoja Kine u ovoj godini, među ostalim stopa rasta BDP-a postavljena je na oko 5,5%.

Kako je naveo Li, pri postavljanju cilja gospodarskog rasta uglavnom su se uvažavale potrebe za stabilizacijom zapošljavanja, osiguranjem života građana i sprječavanjem rizika, uzeta je u obzir i prosječna stopa rasta u posljednje dvije godine, te ciljeve 14-petogodišnjeg plana. Kineski premijer je pritom iskreno rekao da ovaj cilj podrazumijeva brzi rast na visokoj razini, što pokazuje kako je Vlada sebi postavila zahtjevan cilj, a za njegovo ostvarenje treba uložiti velike napore.

Prema Radnom izvješću, drugi glavni razvojni ciljevi Kine u ovoj godini su: broj novozaposlenih u urbanim i ruralnim područjima bit će iznad 11 milijuna, godišnja stopa nezaposlenosti trebala bi se kontrolirati ispod 5,5%, dok će porast indeksa potrošačkih cijena (CPI) bit će oko 3 %.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.