Wang Yi je telefonom razgovarao s američkim državnim tajnikom Antonyjem Blinkenom

Dana 5. ožujka kineski ministar vanjskih poslova i državni tajnik Wang Yi, na poziv američkog državnog tajnika Antonyja Blinkena, razgovarao je s njim telefonom o pitanjima od zajedničkog interesa.

Prema riječima Wang Yija, najvažnije pitanje za trenutne bilateralne odnose Kine i Sjedinjenih Država i dalje je poboljšanje i implementacija zajedničkih stavova iz videodijaloga čelnika dviju zemalja. Pojedini američki postupci protivi se tim ciljevima, a Kina je zbog toga ozbiljno zabrinuta. Tajvan je neotuđivi dio kineskog teritorija, tajvansko pitanje spada u kineska unutarnja pitanja. Sjedinjene Države bi trebale poštivati načelo jedne Kine i prestati podržavati “neovisnost Tajvana” i miješati se u unutarnje poslove Kine, kako bi se praktičnim djelovanjem očuvali kinesko-američki odnosi.

Antony Blinken iznio je američki stav o krizi između Rusije i Ukrajine, na što je Wang odgovorio da je treba riješiti samo dijalogom i pregovorima. Kina podržava napore za ublažavanje trenutne situacije, kao i politička rješenja ovog pitanja. Kina će nastaviti podržavati svjetski mir i ulagati napore da ga postigne.

Dvije strane također su razmijenile mišljenja o pitanju Korejskog poluotoka.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.