Hoće li Europa posegnuti za hrvatskom pšenicom?

Rat će utjecati na cijene žitarica i uljarica, a postavlja se i pitanje mogućih nestašica. Naime, Ukrajina i Rusija najveći su svjetski proizvođači i izvoznici. U Hrvatskoj ne bi trebalo biti nestašica, jer proizvodimo dovoljno za vlastite potrebe ali i za izvoz. U problemu bi se mogle naći neke europske zemlje uvoznice – pa će po principu tko da više, naša pšenica završavati na stranom tržištu.

Moglo bi se dogoditi, da se unatoč zajedničkoj poljoprivrednoj politici, svaka zemlja ponajprije brine za svoje interese. Mađarska je tako već najavila da razmišlja o zabrani izvoza pšenice.

Jesenka je sjetva upitna

No pitanje je koliko ratari mogu uložiti u sjetvu jer su cijene repromaterijala i mineralnih gnojiva rasle kao nikad dosad. Prema riječima Mate Brlošića iz Hrvatske poljoprivredne komore – jesenka je sjetva upitna. I to zbog rasta cijene goriva i gnojiva koje idu preko 1000 kn za 100 kg.

Resorno ministarstvo zato najavljuje ulaganje 150 milijuna kuna u skladišne kapacitete. Jer bez obzira na to što smo ujesen zasijali više pšenice nego prethodnih godina, a i u proljetnoj sjetvi očekuju se i veće površine pod uljaricama, potrebno je osigurati da se urodom pametno upravlja.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.