Kineski šef diplomacije: Kina i SAD trebaju ponovo djelovati po originalnoj čežnji za odmrzavanje hladnih odnosa i ponovo krenu za poboljšanje odnosa

Član Državnog vijeća Kine i ministar vanjskih poslova Wang Yi je 7. ožujka istaknuo da kineska i američka strana trebaju ponovo djelovati po originalnoj čežnji za odmrzavanje hladnih odnosa i ponovo krenu za poboljšanje odnosa.

Kako je isticao, kineska strana smatra da konkurencija među velikim silama nije tema sadašnjeg vremena, manevra nulte sume nije pravi izbor. U globalizacijskoj eri u kojoj zemlje jedan drugom osloni, Kina i SAD kao dvije velike sile trebaju naći ispravni put za druženje, iako je to neobilježena tema u povijesti čovječanstva, ali i pitanje za koje dvije zemlje moraju naći odgovor.

Foto: Visual People

Foto: Visual People

Ove godine se obilježava 50-obljetnicu objavljenja „Priopćenja iz Šangaja“. U povijesti su kineska i američka strana, u duhu traženja zajedničkog jezika u nesuglicama, i da suradnjom zamjeni konfrontacije, čime su donijele blagostanje dvaju naroda i doprinijele miru i prosperitetu svijeta. Gledajući na budućnost, dvije strane trebaju „tri principa“ odnosno „međusobnom poštivanjem, mirnim suživotom i zadovoljstvom svih strana“, da zamjeni modalitet „konkurencije – suradnje – konfrontacije“, i na takav način omogućiti povratak američke politike prema Kini na ispravan prug, čime da kinesko-američki odnosi se vrate na zdrav i stabilni put, zaključio je Wang Yi.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.