Ukrajinske izbjeglice pristižu u Hrvatsku, brojni građani im nude smještaj

Exclusive - Ukrainian refugees at the Kroscienko border crossing in the Lesser Carpathians at the south of Poland. People in cars wait for days, people on foot wait 6 to 8 hours in ukrainian side. Kroscienko, Ukraine, on February 28, 2022. Photo by Nathan Laine/ABACAPRESS.COM

Treći krug mirovnih pregovora Ukrajine i Rusije trebao bi se održati u ponedjeljak, a Rusija je uoči toga ujutro najavila prekid napada i otvaranje humanitarnih kroidora iz nekoliko ruskih gradova. Istovremeno stotine tisuća Ukrajinaca prisiljeno je napustiti svoje domove. Dio njih utočište je potražilo u Hrvatskoj.

Mato Lukić, načelnik Civilne zaštite Osječko-baranjske županije, rekao je kako je na područje županije pristiglo oko 100 osoba iz Ukrajine, noćas ih je 20 došlo u prihvatni centar Dvorana – Jug 2.

– Kad odmore, vidjet ćemo hoće li ostati ovdje ili nastaviti svoj put dalje. Svakodnevno dolaze obitelji, dio je smješten u pansionima, a dio u privatnom smještaju, rekao je.

– Kad izraze želju da bi došli u Hrvatsku, na granici dobiju letak s brojem telefona, s lokacijom prihvatnog centra i informacijama kako mogu doći. Pruži im se eventualno liječnička pomoć, savjeti, itd. Ukoliko izraze želju ostati, a većina je izrazila da želi, iz prihvatnog centra ih smještamo u pansione, pojasnio je.

Prihvatni centar ima do 300 kreveta, a u pripravnosti je i sportska dvorana Zrinjevac u koju je moguće staviti također 300 kreveta.

Među izbjeglicama su uglavnom žene i djeca.

– Mahom su to osnovnoškolci, već danas neka djeca kreću u školu. Mala je jezična barijera prisutna, ali to kod djece ide vrlo brzo, rekao je.

Martina Hećimović, ravnateljica osječkog Crvenog križa, rekla je da svaka obitelj dobije osnovne informacije o tome kako urediti i olakšati svakodnevni život.

– Organizirali smo druženje za obitelji, za djecu sportske igre i malo zabave, da im vratimo osmijeh na lice. Vidimo da je već sada prisutno određeno olakšanje, rekla je.

Brojni građani se javljaju za pomoć, rekla je Hećimović, dodajući da će ih kontaktirati ako bude potrebe.

Svi koji žele primiti izbjeglice, mogu se javiti na mail adresu rzc.zbrinjavanje@mup.hr.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.