Kineski ministar vanjskih poslova održao telefonski razgovor s najvišim diplomatom EU-a

Kineski državni vijećnik i ministar vanjskih poslova Wang Yi je u ponedjeljak održao telefonski razgovor s Josepom Borrellom, visokim predstavnikom Europske unije (EU-a) za vanjske poslove i sigurnosnu politiku.

Tijekom telefonskog razgovora je Borrell izvijestio o stavovima i stajalištima EU-a o trenutnoj situaciji u Ukrajini, rekavši kako je trenutno najvažnije prekinuti vatru i izbjeći daljnje velike žrtve.

Wang je sa svoje strane rekao kako Kina žali zbog činjenice da je situacija u Ukrajini došla do ove faze, dodajući kako sankcije neće riješiti probleme, a eskalacija sankcija će samo dodatno zakomplicirati i pogoršati situaciju.

Sad je glavni prioritet izbjeći humanitarnu krizu, rekao je Wang, dodajući kako je Kina javno iznijela inicijativu od šest točaka o sprječavanju humanitarne krize u Ukrajini, koja je uglavnom usmjerena na promicanje sinergije među međunarodnom zajednicom kako bi se izbjeglo daljnje pogoršanje humanitarne situacije situacija u Ukrajini.

Kina je spremna u okviru svojih mogućnosti kontinuirano igrati konstruktivnu ulogu u deeskalaciji situacije, rekao je Wang, dodajući kako se nada da će EU u budućnosti održati sveobuhvatan i iskren dijalog s Rusijom o europskim sigurnosnim pitanjima i formirati uravnotežen, učinkovit te održivi europski sigurnosni mehanizam u skladu s načelom “nedjeljivosti sigurnosti”.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.