U 27 pitanja prikazano kako Kina ima odgovornost prema svijetu

Skoro dva sata i uz 27 pitanja, član kineskog Državnog vijeća i kineski ministar vanjskih poslova Wang Yi razgovarao je o situaciji u Ukrajini, odnosima među velikim silama, globalnom upravljanju i drugim temama, čime je duboko izjasnio diplomatsko opredjeljenje Kine i odaslao jasan znak, tj. da kineska strana, ispred promjenljivog svijeta, dosljedno i na razini Zajednice čovječanstva koje dijeli sudbinu daje svoju procjenu i rješenje, doprinoseći stabilnošću i pozitivnim energijom svijetu koji se nalazi u stoljetnoj promjeni.

Zadnjih godina su SAD, radi zaštite vlastite hegemonije, ponovo pod hladnoratovskim mentalitetom, i bave se blokovskom politikom i lažnim multilateralizmom, i na takav način destabiliziraju i dijele svijet, čime su pogoršale situaciju svijeta u kojem je već puno raznih problema. Kamo ide čovječanstvo? Kineska strana je jasno donijela odgovor: inzistiranje mora biti na pravom multilateralizmu, realizirajući „mir, jedinstvo, otvorenost i suradnju“.

Foto: VCG

Foto: VCG

Zaštita mira je najhitniji posao u ovom trenutku. Kad je riječ o ukrajinskom pitanju koje je u središtu pozornosti međunarodne zajednice, kineska strana je, po pravdi i nepravdi u razvoju događanja inicirala 4 prijedloga, apelirajući na međunarodnu zajednicu da se koncentrira na dva smjera, odnosno na smirenje situacije i mogućnost pregovora, kao i na sprječavanje velike humanitarne krize. Istovremeno, od 5 inicijativa za stvaranje mira i stabilnosti na Bliskom Istoku do pripreme trećeg sastanka ministra vanjskih poslova Afganistana i susjednih zemalja, kineska strana uvijek djeluje na doprinos miru svijeta.

Ispred pandemije, klimatskih promjena i drugih izazova, jedinstvo je najbolje oružje. Od isporuke skoro 400 milijuna doza cjepiva i skoro 40 milijuna komada medicinskih potrepština Latinskoj Americi, uključujući Karibe, do hitne pomoći odmah poslije katastrofe vulkanske erupcije u Tongzi, kineska strana je praktičnim koracima prikazala duh jedinstva za zajedničko svladavanje nevolje. Dok su pekinške Zimske olimpijske igre, čija je organizacija bila u pandemijskim uvjetima, doprinijele još više snage za jedinstvo svijeta.

Foto: VCG

Foto: VCG

Istovremeno, kineska strana je istaknula kako konkurencija među velikim silama nije tema naše ere, manevar nulte sume nije ispravan izbor. Na primjer, u pitanju kinesko-američkih odnosa koje je dobilo veliku pozornost, kineska strana ističe da se dvije zemlje trebaju pridržavati tri važna principa, odnosno međusobnog poštivanja, mirnog suživota i zadovoljstva svih strana, kako bi zamijenile konkurenciju suradnjom te omogućile povratak američke politike prema Kini i kinesko-američkih odnosa na zdrav i ispravan smjer. Sve ovo prikazuje kako kineska strana aktivno unaprjeđuje i oblikuje nove međunarodne odnose, pružajući više stabilnosti nestabilnom svijetu.

Zalaže se za jedinstvo i dijalog a ne za podjelu i konfrontaciju, da nijedna zemlja ne bude zaostala, da nijedan zahtjev ne bude zanemarivan – Kina kao odgovorna sila će nastaviti pravi multilateralizam, i zajedno sa svim naprednim snagama tražiti razvoj prema budućnosti.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.