Kineska Dva zasjedanja – široka, istinska i učinkovita demokratska manifestacija

Godišnja Dva zasjedanja, odnosno godišnje zasjedanje Svekineskog narodnog kongresa i Svekineskog narodnog političkog konzultativnog vijeća, važan su prozor kroz koji međunarodna zajednica promatra kvalitetu kineske demokracije. Ove godine, tijekom Dva zasjedanja, oko 5000 svekineskih narodnih predstavnika i članova SNPKV-a u Pekingu zajedno su raspravljali državne poslove, čime su prikazali mišljenje, zahtjeve i potrebe građana u programiranju razvoja zemlje. Živopisni je to prikaz demokratske prakse u Kini, a također je i važno institucionalno angažiranje Kine u realizaciji narodne demokracije cjelokupnog procesa.

Foto: VCG

Foto: VCG

Za procjenu da li je zemlja demokratska, ključ procjene je da li su građani pravi gospodari zemlje. Koncept kineske vladajuće partije „narodne demokracije cjelokupnog procesa“, pokriva sve karike upravljanja državom, uključujući izbore, konzultacije, odlučivanje, kontrolu i nadzor itd., u kojem su uhvaćene kompletne institucionalne procedure i praksa sudjelovanja, i na takav način se prikazuje suština i jezgra kineske demokracije, tj. da su građani gospodari.

Foto: Visual People

Foto: Visual People

Uzmemo li izbore kao primjer, u Kini su predstavnici narodnog kongresa na 5 razini izabrani na demokratski način. Među njima su predstavnici narodnog kongresa na razinama sreza i ruralnog područja izravno izabrani u svojoj biračkoj zoni, a njihov udio iznosi 94,5% od svih predstavnika, odnosno imaju najširu reprezentativnost. A članovi SNPKV-a se biraju po konzultaciji i preporuci na demokratski način, uključujući članove raznih demokratskih partija i osobe bez stranačke pripadnosti, članove i pripadnike raznih civilnih grupa, 56 etničkih grupa i 5 glavnih religija. U njihovom obavljanju poslova je prikazana posebna prednost kineske demokracije, odnosno konzultacije i dogovori u svim fazama rješavanja problema i poslova.

Foto: Visual People

Foto: Visual People

Kad je riječ o odlučivanju, Svekineski narodni kongres je „s vratima otvorenim“ u zakonodavstvu, i Vlada odlučuje o politikama „s otvorenim vratima“. Prošle godine, broj kontaktnih ureda za zakonodavne poslove na osnovnom društvenim sloju Vijeća za zakonodavne poslove Stalnog odbora Svekineskog narodnog kongresa je narastao na 22, dok je postavljeno više od 4700 kontaktnih punktova za zakonodavne poslove na osnovnom društvenom sloju širom Kine. Istovremeno je postavljeno više od 220 tisuća Kuća predstavnika i kontaktnih punktova predstavnika. Do siječnja ove godine, ovi punktovi su na osnovnom sloju sakupljali više od 11360 prijedloga za 132 nacrta Zakona i godišnja zakonodavna plana.

Građani imaju najviše prava da procjenjuju demokratsko stanje u svojoj zemlji. Ovog siječnja, Edelman, najveća agencija za konzultaciju je objavila globalno izvješće o povjerenju, u kojem je prikazano kako je u 2021. povjerenje kineskih građana prema Vladi iznosilo 91%, odnosno bilo je najviše u svijetu i rekordan je to rezultat u posljednjih 10 godina. Istinski je prikaz vitalnosti kineske demokracije.

Ne postoji najbolja demokracija, nego uvijek može biti bolja. Sedmog ožujka je na 5. sastanku 13. saziva Svekineskog narodnog kongresa raspravljan nacrt amandmana „Zakona o organizaciji lokalnih narodnih kongresa i lokalnih narodnih vlasti“(Organic Law of the Local People’s Congresses and Local People’s Governments). Jedna od važnih promjena u amandmanu je upisivanje „inzistiranja na narodnoj demokraciji cjelokupnog procesa“ u Zakon. Može se predvidjeti kako će kineski demokratski put biti sve širi, i da će građani uživati sve više plodova demokracije, a Kina će više doprinijeti političkom i civilizacijskom napretku čovječanstva.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.