Čelnik UN-a predstavio sažetak politike o sukobu u Ukrajini

Glavni tajnik Ujedinjenih naroda u srijedu je predstavio prvi detaljni sažetak politika koji će izdati Globalna skupinu za odgovor na krizu u hrani, energiji i financijama (GCRG, eng. Global Crisis Response Group on Food, Energy and Finance), u kojem se detaljno opisuje utjecaj ruskih vojnih operacija u Ukrajini.

“Sada smo suočeni sa savršenom olujom koja prijeti da će uništiti gospodarstva zemalja u razvoju”, rekao je čelnik UN-a, ističući kako, iako je većina pozornosti usmjerena na učinke rata na Ukrajince, on također ima globalni utjecaj.

Prema sažetku politike, Ukrajina i Rusija proizvode 30% svjetske pšenice i ječma, petinu kukuruza i više od polovice suncokretovog ulja.

Zajedno je njihovo žito bitan izvor hrane za neke od najsiromašnijih i najranjivijih ljudi, osiguravajući više od jedne trećine pšenice koju uvozi 45 afričkih i najnerazvijenijih zemalja.

Sama Rusija je najveći svjetski izvoznik prirodnog plina i drugi najveći izvoznik nafte.

UN procjenjuje da sukob u Ukrajini riskira gurnuti do 1,7 milijardi ljudi – više od petine čovječanstva – u siromaštvo, neimaštinu i glad.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.