Luka slobodne trgovine na Hainanu svjedoči sve većem otvaranju vrata Kine prema svijetu

Otvorena vrata neće se zatvoriti, nego će se samo sve više otvarati – riječ je o ozbiljnom obećanju Kine prema svijetu. Napredak izgradnje luke slobodne trgovine na Hainanu u zadnje 4 godine već je postao primjer kako se Kina pridržava svojih obećanja.

Dvanaestog travnja je kineski predsjednik Xi Jinping, tijekom inspekcije u pokrajini Hainan, obilazio Zonu Yangpu za gospodarski razvoj, kako bi saznao situaciju o razvoju Zone i Luke slobodne trgovine s kineskim značajkama. Isti dan je Generalna uprava za carinu Kine objavila podatke da je obujam uvoza i izvoza Hainana u 2017. bio 70,28 milijardi yuana, dok je u 2021. narastao na 147,68 milijardi yuana, sa stopom rasta od 20,4%.

Foto: VCG

Foto: VCG

Luka slobodne trgovine je oblik otvaranja na najvišoj razini u današnjem svijetu. 13. travnja 2018. je postavljena Luka slobodne trgovine s kineskim značajkama na otoku Hanan. Zadnje 4 godine, zahvaljujući politici „nulte carinske šifre“ akumulativno je uvezeno robe u vrijednosti više od 7 milijardi yuana, a godišnja prosječna brzina povećanja korištenja stranih investicija je 79,4%, dok je više od 150 mjera i politika provedeno na Luci slobodne trgovine … ovi praktični rezultati svjedoče odlučnost Kine za otvaranje prema svijetu i nastojanje da realizira zadovoljstvo svih strana.

Pored toga, od najkraćeg negativnog popisa za pristupanje investicijama stranih kapitala, i prvog negativnog popisa prekograničnih uslužnih djelatnosti u Kini, do preferencijalne porezne politike s velikim konkurentnošću, poslovni okoliš Luke slobodne trgovine na Hainanu se dosljedno optimizira. Zadnje 4 godine na Hainanu je ukupno korišteno 8,81 milijardi američkih dolara stranih investicija, a prosječno godišnje povećanje je 79,4%, što privlači ulagače iz 126 zemalja i područja svijeta.

Foto: VCG

Foto: VCG

Što je još važnije, „Zakon NR Kine o Luci slobodne trgovine na Hainanu“ objavljen prošlog lipnja predstavlja niz institucionalnih angažmana na zakonodavnoj razini države oko razvoja Luke slobodne trgovine na Hainanu, čime će se omogućiti korak Kine prema institucionalnom otvaranju na još višoj razini.

Pristupanjem na snagu RCEP(Sveobuhvatnog regijskog gospodarskog partnerstva) prvog siječnja ove godine, Luka slobodne trgovine je dočekala novu razvojnu priliku. Stručnjaci smatraju da će ta Luka odigrati ulogu čvora u regionalnoj suradnji. Može se predvidjeti da će od Hainana do diljem Kine, novo otvaranje na višoj razini omogućiti svijetu da dijeli još više prilika iz Kine, što će pokrenuti i doprinijeti i oporavku globalnog gospodarstva.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.