Dobrodošao kući! Kineski tajkonauti Shenzhou-13 vraćaju se nakon šest mjeseci u orbiti

Povratna kapsula Shenzhou-13, u kojoj su se nalazila tri kineska astronauta, ili taikonauta, Zhai Zhigang, Wang Yaping i Ye Guangfu, sigurno je sletjela natrag na Zemlju u subotu ujutro nakon rekordne šestomjesečne misije u svemiru.

Kapsula je doletjela na mjesto slijetanja Dongfeng u autonomnoj regiji Unutrašnja Mongolija na sjeveru Kine oko 9:56 ujutro nakon oko devet sati dugog puta od svemirske stanice do Zemlje.

Kina je misiju Shenzhou-13 proglasila potpunim uspjehom nakon što je liječnički tim koji je čekao na licu mjesta potvrdio da su sva tri taikonauta dobrog zdravlja.

Zhai, zapovjednik misije, prvi je izašao iz kapsule, mahnuvši rukom razdraganoj masi na mjestu s velikim osmijehom. Rekao je da se osjeća jako dobro.

Slijedila ga je Wang, prva taikonautkinja koja je ušla u kinesku svemirsku stanicu. “Želim reći svojoj kćeri da se mama vratila nakon što je posegnula za zvijezdama”, rekla je.

Ye je posljednji Izašao iz kapsule. “Moj prvi let u svemir trajao je šest mjeseci, što mi je bio izazov. Moj svemirski san se ostvario”, rekao je.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.