Kina izražava snažno protivljenje posjetu američkih zastupnika Tajvanu

Kina se čvrsto protivi bilo kakvom obliku službene razmjene između Sjedinjenih Država i Tajvana, rekao je u petak glasnogovornik Ministarstva vanjskih poslova, dodajući da će Kina nastaviti poduzimati učinkovite mjere za odlučnu zaštitu svog suvereniteta i teritorijalnog integriteta.

Glasnogovornik Zhao Lijian dao je primjedbe kao odgovor na pitanje u vezi s posjetom određenih američkih zastupnika Tajvanu, uključujući senatoricu Lindsey Graham.

Američki zastupnici trebali bi se pridržavati politike jedne Kine koju provodi američka vlada. Trebali bi zaustaviti službene razmjene s Tajvanom i ne davati neodgovorne primjedbe, rekao je.

Zhao je spomenuo priopćenje Istočnog kazališta Narodnooslobodilačke vojske, koje je, prema podacima Ministarstva nacionalne obrane, provelo kombiniranu ophodnju borbene spremnosti i izvelo ciljane vježbe u vodama i zračnom prostoru oko otoka Tajvana.

Zhao je rekao da su relevantne akcije kineske vojske protumjere nedavnim negativnim akcijama Sjedinjenih Država, uključujući posjet izaslanstva američkog Kongresa Tajvanu.

Prema izvješćima, bivši japanski premijer Shinzo Abe nedavno je objavio članak u američkim novinama, uspoređujući Tajvan s Ukrajinom i rekavši da bi se Sjedinjene Države trebale jasno obvezati na “pomoć u obrani Tajvana”.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.