Kineski izaslanik u SAD-u pozvao na nastojanja za probijanje leda ‘novog hladnog rata’

Kineski veleposlanik u Sjedinjenim Američkim Državama Qin Gang je u subotu pozvao na napore za prekid pat pozicije u odnosima Kine i SAD-a koja se učvršćuju kao led “novog hladnog rata” .

Qin je to rekao kada se putem video veze obraćao na 25. Kineskom forumu Harvard Collegea.

Napominjući kako na Sveučilište Harvard studira više od 1000 kineskih studenata, koju čine najveću skupina u međunarodnoj studentskoj zajednici sveučilišta, je rekao kako je to “živa slika” međuljudskih razmjena između Kine i Sjedinjenih Američkih Država.

Međutim, rekao je Qin, bilateralne veze su suočene s “ozbiljnom i složenom situacijom”, odnosno tamnim oblacima nerazumijevanja i pogrešnih proračuna između dviju zemalja i stvaranjem leda takozvanog “novog hladnog rata”.

Obje zemlje bi trebale provoditi “opsežnije, dubinske, iskrene i otvorene” razmjene i dijaloge, rekao je, kako bi iskoristile snagu činjenica i istine za razbijanje takozvanog “općeg zdravog razuma” učvršćenog nerazumijevanjem i predrasudama, ustrajnom “političkom korektnošću” i trenutnom hladnoćom u vezama, koji ne služi interesima niti jedne zemlje i protivan je volji oba naroda.

Qin je rekao da se nada da će forum moći spojiti mudrost i ideje te dovesti do više “oluja mozgova”, kako bi se raspršili mračni oblaci nesporazuma i pogrešnih proračuna između dva najveća svjetska gospodarstva.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.