Vječita dilema: popraviti ili kupiti novi uređaj?

Više od tri četvrtine građana Europske unije radije bi popravilo neispravne uređaje nego kupilo nove, no to nije uvijek jednostavno. Istraživanja su pokazala kako 81% hrvatskih potrošača smatra da je popravak neisplativ – zbog skupih rezervnih dijelova i nedostatka servisera. Europski parlament, gotovo jednoglasno, prihvatio je pr, a uređaji bi trebali imati i oznaku popravljivosti. 

Potrošači u Europskoj uniji često se žale da im se kućanski uređaji kvare prije nego što očekuju. Istraživanja koja je u Hrvatskoj provela Biljana Borzan pokazala su da 94% građana smatra da su uređaji kupljeni prije 20 i više godina trajali dulje nego danas.

U više od četiri desetljeća rada Dragutin Grabrović, vlasnik servisa kućanskih uređaja u Osijeku, popravio je na tisuće kućanskih uređaja. Nekada su bili mnogo skuplji, ali su trajali i po nekoliko desetljeća.

– Savjetujem ljudima da jednostavno kupuju skuplje proizvode. Oni su sigurno dugotrajniji, jer na uštrb kvalitete se cijena može samo spustiti. Nema druge. Ne možete vi dobiti jeftino i kvalitetno. To ne postoji, rekao je Grabrović.

Danas se proizvodi, pokazala je praksa, vrlo često kvare nakon što im istekne jamstvo.

– Ja pozdravljam svaku akciju i sve što je u korist potrošača ide, jer činjenica je da su ljudi već dovoljno oštećeni prilikom kupovine ne samo kućanskih aparata, svega i da treba vodit brigu o ljudima i dase to ne dešava, jer loše trgovačke prakse nam je u vrh glave već, rekao je Grabrović.

Iako su mnogi Osječani tek čuli za Rezoluciju o pravu na popravak – odobravaju je. Rezolucija bi dugoročno trebala olakšati popravak uređaja u Europskoj uniji, osigurati dostupnost zamjenskih dijelova te omogućiti potrošačima da prilikom kupnje proizvoda dobiju informacije o očekivanom trajanju uređaja pri njegovoj uobičajenoj uporabi kao i o mogućnosti popravka.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.