Zašto je kineska svemirska postaja nazvana „velikim uzorkom“ od strane UN-a?

Šesnaestog travnja u 10 sati ujutro, povratna kapsula svemirskog broda Shenzhou-13 s ljudskom posadom je uspješno sletjela. Nakon 183 dana, tri astronauta su se vratila na Zemlju, završivši šestomjesečnu misiju u svemiru. Za Kinu taj povratak Shengzhou-13 na Zemlju predstavlja uspješan dovršetak faze validacije ključne tehnike kineske svemirske postaje, kao i novi napredak u realizaciji Inicijative UN-a za globalno dijeljenje svemira.

Zadnjih pola godina svemirski brod Shenzhou-13 je sjajno dovršio sve postavljene zadatke: 3 astronauta su 2 puta izašla iz modula, obavila su brojne znanstvenotehnološke eksperimente, kako međusobno, tako i s kineskim i stranim stručnjacima s kojima su učili i odrađivali interakcije putem predavanja u svemiru, čime su napravili brojne stvari „prvi put“, te se vratili s brojnim posebnim i novim iskustvom u svemiru.

Prije tjedan dana, u kineskom Veleposlanstvu u Washingtonu, kineski astronauti s američkim tinejdžerima i njihovim roditeljima i učiteljima zajedno su održali panel „Pitanje i odgovori s Tiangongom“, „Kako se ruča u svemirskoj postaji“ „Kako se astronauti treniraju i zabavljaju“ … Američki učenici su im postavili različita pitanja. Elon Reeve Musk, izvršni direktor SpaceX također je preko video veze sudjelovao u ovom događanju, izrazivši očekivanje da će „čovječanstvo nastojati zajedno, i uspješno graditi samoodrživu civilizaciju na Marsu i drugim planetima“.

Danas, po uspješnom dovršetku misije Shenzhou-13 s ljudskom posadom, kineska svemirska postaja je ušla u fazu gradnje, s ciljem samostalne izgradnje velike stalne svemirske postaje s kapacitetom 60 do 180 tona, koja bi nakon par godina postala jedina svemirska postaja u radu u orbiti. Nije to samo veliki znanstvenotehnološki uspjeh Kineza, već i početak nove faze istraživanja svemira u suradnji cijelog čovječanstva.

Foto: VCG

Foto: VCG

Kineska svemirska postaja je prvi takav projekt u povijesti koji je otvoren prema svim zemljama-članicama UN-a. Trenutno je već 9 projekata iz 17 zemalja, kao i 23 entiteta ušlo u prvu seriju znanstvenotehnoloških eksperimenata kineske svemirske postaje. Simonetta De Pippo, nekadašnja direktorica Ureda UN-a za svemirska pitanja (UN Office for Outer Space Affairs, UNOOSA) je prokomentirala da je otvorena svemirska postaja Kine važan dio Inicijative „globalnog dijeljenja svemira“, jedan „veliki uzorak“.

Svemir pripada cijelom čovječanstvu. Već u 1985. godini je Andy Turnage, izvršni direktor Udruženja istraživača svemira naveo: “Iako nemamo zajednički jezik, imamo zajednički cilj, tj. primjenu tehničkih rezultata od istraživanja svemira na ‘zajedničku Zemlju’.“ Kineska svemirska postaja, čija su vrata otvorena prema svijetu, postat će „zajednički dom cijelog čovječanstva“, i svjedočit će nastojanju Kine za izgradnju Zajednice koja dijeli sudbinu čovječanstva u svemirskom prostoru.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.