Pod višestrukim ispitima, kinesko gospodarstvo osiguralo je dragocjenu stabilnost

Kineska Vlada je 18. travnja objavila podatke nacionalnog gospodarstva prvog tromjesečja 2022., a prema primarnim izračunima, u prvom tromjesečju je kineski BDP preskočio 27 bilijuna yuana, s povećanjem 4,8% u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Brojni svjetski mediji su opisivali te podatke riječima „van očekivanja“.

Ispred sve složenijih i kritičnijih međunarodnih okolnosti i ispita od više valova domaće epidemije, stopu rasta od 4,8% Kina nije lako postigla. Dodatna vrijednost industrije iznad određene veličine se povećala 6,5% u odnosu na isto razdoblje prošle godine, a investicije diljem Kine u nekretnine su narasle za 9,3%, dok je obujam maloprodaje robe široke potrošnje narastao za 3,3%, a obujam robnih izvoza i uvoza za 10,7% … Generalno gledano, u prvom tromjesečju kinesko gospodarstvo je nastavilo trend oporavka, glavni gospodarski pokazatelji su na racionalnoj razini, čime je svjetskom gospodarstvu koje je puno nesigurnosti Kina doprinijela minimalnom stabilnošću.

Foto: VCG

Foto: VCG

Kako je došlo do „stabilnosti“? S jedne strane, kineska Vlada nastoji uravnotežiti borbu protiv epidemije i razvoj gospodarstva i društva. Od masovnog povrata poreza na dodanu vrijednost poduzećima i povećanja učinkovitih investicija kvalitetnim korištenjem državnih obveznica, do pravovremenog korištenja alata valutne politike, u zadnje vrijeme je Kina intenzivno objavila niz mjera za stabiliziranje gospodarstva, posebno namjeravajući olakšati poteškoće tržišnim subjektima koji su pod teškim udarcima. Tako će se osigurati zaposlenost, čime se garantira stabilni razvoj kineskog gospodarstva.

S druge strane, kineska poduzeća nastoji odigrati svoju prednost, i razvijaju se vođenjem inovacijama. Na primjer, u pogonu za preradu jedne firme proizvodne industrije u istočnoj pokrajini Zhejiang, u velikom prostoru pogona radi samo nekoliko radnika za provjeru stanja mašina. Zapravo, zahvaljujući digitalnoj transformaciji, proizvodna učinkovitost u pogonu se povećala za više od 30%, snažno osiguravajući proizvodnju po narudžbi.

Baš zbog povjerenja u kinesko gospodarstvo, prema „Izvješću o poslovnom okolišu Kine“ objavljenom u ožujku od strane američke komore u Kini Amchamchina, Kina je još uvijek među prve tri destinacije u investicijskim programima 60% poduzeća, dok 66% poduzeća ove godine planira povećati svoje investicije u Kinu. Dužni djelatnik Qualcomm Kine nedavno je u intervjuu izjavio da „su dosljedni i stabilni rast kineskog gospodarstva osigurali razvojnu priliku toj firmi i partnerima“.

Poslije ožujka, zbog iznenadnih elemenata kako u inozemstvu tako i unutar Kine, koji su premašili očekivanja, brzina rasta pojedinih glavnih pokazatelja kineskog gospodarstva se usporavala, te se povećao pritisak za negativni razvoj gospodarstva. No, gledajući na cijelu godinu, kinesko gospodarstvo ipak očekuje nastaviti osiguravati trend oporavka, jer nije promijenjen osnovni trend kineskog gospodarstva za pozitivni razvoj, niti su promijenjene značajke velikog potencijala, otpornosti i širokog prostora.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.