Prvi kineski arheološki muzej se otvara za javnost

Dovršena je izgradnja prvog kineskog arheološkog muzeja u sjeverozapadnoj pokrajini Shaanxi, domu slavnih Ratnika od terakote, a uskoro će dočekati i prve posjetitelje, priopćila je Akademija arheologije Shaanxija.

Muzej, s unutarnjim izložbenim prostorom od 5 800 četvornih metara i vanjskim od 10 000 četvornih metara, će izlagati ukupno 5 212 kulturnih ostataka, koji su svi iskopani na arheološkim nalazištima u pokrajini. Gotovo 90% će ih prvi put biti izloženo javnosti, kao što su rezbarije u kamenu stare 4000 godina otkrivene u neolitskom gradu Shimaou .

“Kamene rezbarije u obliku stupa s lokaliteta Shimao prikazuju sliku božanstva s dvostrukim licem. Takve kamene rezbarije su rijetko viđene na ranim kineskim arheološkim nalazima”, rekao je Sun Zhouyong, voditelj Arheološke akademije Shaanxija.

Prema Sunu, muzejski izlošci će pratiti razvoj kineske arheologije, a kulturni ostaci će biti izloženi s informacijama o lokacijama na kojima su iskopane i arheološkim interpretacijama, kako bi posjetiteljima pružili uvid u arheologiju.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.