Kineski veleposlanik u SAD-u upozorio da kriza u Ukrajini ne bi smjela poremetiti američko-kineske odnose

Kineski veleposlanik u Sjedinjenim Američkim Državama Qin Gang je upozorio da se ukrajinska kriza ne smije koristiti kao izgovor za remećenje američko-kineskih odnosa, rekavši kako to nikome neće donijeti korist sada, kao ni u budućnosti.

U autoriziranom članku objavljenom u ponedjeljak u časopisu The National Interest je Qin napisao kako, iako su bilateralni odnosi između Kine i Rusije postigli veliki napredak u posljednja tri desetljeća, dvije zemlje nisu saveznice i njihov odnos nije usmjeren prema trećim zemljama.

Odnosi SAD-a i Rusije, međutim, “klize u novi hladni rat”, napisao je Qin, “koji nije u interesu ni Kine, ni Sjedinjenih Američkih Država ni Rusije i nije nešto što Kina želi vidjeti.”

“Uostalom, lošiji odnos Rusije i SAD-a neće donijeti poboljšanje odnosa Kine i SAD-a, a isto tako, gori odnos Kine i Rusije također neće poboljšati odnos SAD-a i Rusije. Još važnije, ako su odnosi Kine i SAD-a poremećeni, to ne znači ništa dobro za rusko-američke odnose ili svijet”, rekao je.

Okončanje neželjenog sukoba što je prije moguće je “sada važnije od svega ostalog”, rekao je Qin o situaciji na terenu u Ukrajini, dodajući kako se “mora postići ne samo kraj ovog rata, već i temeljno rješenje za trajni mir i stabilnost u Europi.”

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.