Tko smije ulaziti u bankovne račune?

Hoće li uskoro bankovnim računima tvrtki i građana moći pristupiti i Državno odvjetništvo, carina, policija i Porezna uprava, a ne, kao dosad, samo Ured Ministarstva financija za sprječavanje pranja novca? Naime, prema europskoj direktivi, priprema se zakon kojim bi se, uporabom financijskih informacija, pomoglo u otkrivanju i sprječavanju teških kaznenih djela. No mnogi se pitaju je li se pretjeralo s brojem institucija koje bi imale pristup računima u bankama te je li moguća zlouporaba podataka.

Novi zakon trebao bi olakšati i ubrzati borbu državnih institucija s prekršiteljima zakona, bilo da je riječ o utaji poreza, pranju novca ili drugom financijskom kriminalu. Tako će uz Ministarstvo financija lakši pristup bankovnim podacima dobiti DORH, policija i carina.

– Tu ne govorimo apsolutno o stanju i prometu na računu, nego samo informacijama o stvarnim vlasnicima računa i sefova i ovlaštenicima. Sve s ciljem da bi se olakšale istrage i eventualni kazneni progon i sprečavanje samih djela, rekao je Stjepan Čuraj, državni tajnik u Ministarstvu financija.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.