Inicijativa o globalnoj sigurnosti otkriva potrebe Azije i svijeta

„Sigurnost je preduvjet za razvoj, a čovječanstvo je nedjeljiva sigurnosna zajednica.“ 21. travnja se kineski predsjednik Xi Jinping obratio preko video veze na svečanosti otvaranja godišnje konferencije Boao forum za Aziju, postavivši „inicijativu o globalnoj sigurnosti“ koja je privukla široku pozornost međunarodne zajednice. Riječ je o još jednom međunarodnom javnom dobru koje je Kina dala svijetu, doprinoseći svojom mudrošću čovječanstvu koje doživljava nezabilježene promijene svijeta, epohe i povijesti.

U tematskim obraćanjima predsjednika Xi Jinpinga zadnjih 5 godina na Boao forumu za Aziju, „sigurnost“ je uvijek bila ključna riječ. Prilikom ovogodišnjeg Foruma, pitanje sigurnosti je još više isticano. Od izbijanja ukrajinske krize uzrokovane neprestanim širenjem NATO-a prema istoku, do blokovskih konfrontacija pod vodstvom SAD-a, mir je sve ranjiviji i dragocjeniji u svijetu.

Ako pogledamo konkretne sadržaje, u toj inicijativi o globalnoj sigurnosti je istaknuto „inzistiranje u 6 sektora“, odnosno „inzistiranje na zajednički, kompleksni, suradnički i održiv koncept o sigurnosti“, „inzistiranje na poštivanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta, i ne upletanje u unutrašnje poslove drugih zemalja“, „inzistiranje na svrsi i principima Povelja UN-a“, „inzistiranje na visoko cijenjenoj racionalnoj brigi raznih zemalja o sigurnosti“, „inzistiranje na rješavanju nesuglasica i sporova među zemljama pregovorima, konzultacijama i mirnim načinom“, „inzistiranje na zaštiti sigurnosti kako u tradicionalnim tako i u netradicionalnim sektorima“, istovremeno, u toj inicijativi je podneseno jasno protivljenje unilateralizmu, blokovskoj politici i blokovskoj konfrontaciji, protiv zloupotrebe unilateralnih sankcija i „jurisdikcije produženih ruka“, protiv sigurnosti jedne zemlje utemeljene na nesigurnosti druge zemlje … Očito je da je u toj inicijativi uključen ne samo makro mentalitet za generalno programiranje, već i mikro gledalište za rješavanje praktičnih pitanja. Nije samo za rješavanje aktualnih sigurnosnih problema čovječanstva, već i za traženje dugoročnog rješenja za svjetski mir. Živopisna je praksa koncepta o zajednici koja dijeli sudbinu čovječanstva u sigurnosnom smislu.

Foto: Visual People

Foto: Visual People

Za Aziju, ova inicijativa posjeduje veliki značaj. Zadnjih nekoliko desetljeća u Aziji su bili osigurani generalni mir i stabilnost, i brz rast gospodarstva, što je realiziralo „azijsko čudo“. Građanima tog kontinenta je više nego jasno da nema razvoja ako nema mira. No, mir i stabilnost ne padaju s neba, niti su milostinja dobivana od bilo koje zemlje, nego su rezultat zajedničkog nastojanja svih zemalja regije. Inicijativa o globalnoj sigurnosti podnesena od strane Kine, na istom je tragu s Pet principa za miran suživot i „Duhom Bandungske konferencije mira“ koje su također prvo bili postavljeni u Aziji, a koji će zajedno omogućiti azijskim zemljama da bolje zaštite mir, ojačaju suradnju i unaprijede jedinstvo, čime čvrsto hvataju vlastitu sudbinu u svoje ruke.

Azija je važan pokretač globalnog rasta gospodarstva, i svijet može biti bolje samo kad je Azija u dobro stanju. Prema najnovijem izvješću objavljenom na Godišnjoj konferenciji 2022. Boao forum za Aziju, koji je uključivao i izračun kupovne moći, u 2021. udio azijskog gospodarstva u ukupnom obujmu svjetskog gospodarstva se povećao na 47,4%. Unatoč utjecaju pandemije i drugih segmenata na gospodarski oporavak u Aziji, većina azijskih ekonomija je generalno osigurala stabilnost, a predviđa se da korak Kine, ASEAN-a, Indije i drugih ekonomija za oporavak biti očito brži nego što je prosječna razina svijeta. U 2022., očekuje se da će brzina rasta azijskog gospodarstva biti 4,8%. Ubuduće, uz napredak RCEP(Sveobuhvatnog regionalnog gospodarskog partnerstva) i gradnju „Pojasa i puta“, značaj azijskog gospodarstva će biti dosljedno povećan, što će doprinijeti pokretanju globalnog gospodarstva.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.